Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het pleidooi van economen, politici en vakbondsmensen voor belastingverhoging. Zij zijn van mening dat alleen op die manier de huidige bezuinigingspolitiek een halt kan worden toegeroepen. En de verkiezing van acteur Arnold Schwarzenegger tot gouverneur van Californië. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Reportage over de vraag of de Nederlandse moskeeën broeinesten van terroristische activiteiten zijn. Opnamen uit de verdachte Arrahmane-moskee in Amsterdam. Het Kamerlid Wilders (VVD) vindt dat de overheid hard moet optreden. Ned.1, 20.30-21.02u.

DOCUMENTAIRE

Vrede is niet genoeg. Ambassadeur van War Child Marco Borsato bezoekt vluchtelingenkampen in Eritrea. Hij ontmoet ook Johan Cruijff, oprichter van de Johan Cruijff Foundation, een organisatie die minder kansrijke kinderen wereldwijd sport- en spelprojecten aanbiedt. Ned.2, 22.03-

22.35u.

De gouden ark. Vierde aflevering van een serie over mensen die zich inzetten voor de natuur en bedreigde diersoorten. Vanavond een portret van de oud-directeur van het Wereld Natuur Fonds Niels Halbertsma die zich na zijn pensionering bleef inzetten voor het przewalskipaarden-project in Mongolië. Ned.2, 23.20-0.02u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is de 86-jarige schrijver van levensliederen Johnny Hoes. En een optreden van Harmina, de nieuwe Zangeres Zonder Naam. RTL4, 22.15-23.30u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek over geloof en kerk met acteur Hans Dagelet die momenteel te zien als commissaris Van der Scheur in de KRO-serie Russen en bekend is van talloze toneel- en filmrollen. Ned.1, 22.43-23.25u.

SPORT

Wielrennen: Tijdrit dames. Rechtstreeks verslag van het WK-tijdrijden voor dames tijdens de WK-wielrennen in het Canadese Hamilton. Ned.2, 19.55-22.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Beter van niet! Slot van een ironische serie waarin cabaretier Erik van Muiswinkel de rol van G. de Vader speelt. Ned.3, 21.30-22.00u.

Valéry Gergjev's Rusland. Herhaling uit vorig jaar van een muzikale reis door Rusland met dirigent Valéry Gergjev. In deze aflevering sprookjes en balletten met muziek van o.a. Borodin, Sofia Goebaidulina, Tsjaikovsky, Moessorgsky, Glinka, Skrjabin, Stravinsky, Sjostakovitsj en Rimski-Korsakov. Ned.3, 23.52-0.55u.

FILM

The Dead Pool (Buddy van Horn, 1988, VS). Vijfde film, sinds Dirty Harry uit 1971, waarin Clint Eastwood zijn opwachting maakt als inspecteur Harry Callahan. Hij wordt het doelwit van verschillende aanslagen. Even cynisch als mager. Veronica, 20.30-22.10u.

Afterglow (Alan Rudolph, 1997, VS). Zie tv-vooraf. Canvas, 21.00-22.55u.

Child's Play 2 (John Lafia, 1988, VS). Inferieur vervolg op griezelthriller over moordlustige, duivelse pop die het leven van een aardige jongen terroriseert. Veronica, 22.10-23.35u., met reclame.

Midnight Run (Martin Brest, 1988, VS). Komische actiethriller is road movie waarin Robert De Niro excelleert als premiejager die sympathieke, door meerdere partijen belaagde maffia-accountant (Charles Grodin) veilig van New York naar Los Angeles moet overbrengen. BBC1, 0.15-2.20u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van huismoeder Mirella van der Schouw in Amsterdam-Noord een gesprek met de columnist Sylvain Ephimenco over zijn lezing De Multicuturele Desintegratie. In het tweede uur vertelt schrijver Jan van Aken over zijn historische roman De dwaas van Palmyra. Tot slot een portret van de Amerikaanse band South San Gabriel. 747AM, 22.02-24.00u.

De hel van Bautzen. Over de vriendschap tussen de Nederlander Bert Beugel en de Chinees Xing-hu Kuo die jaren vastzaten in de Stasi-gevangenis Bautzen in het voormalige Oost-Berlijn. Ze werden gestraft omdat ze DDR-burgers hielpen naar het Westen te vluchten. Na hun vrijlating verloren zij elkaar uit het oog. Afgelopen april, ruim 30 jaar later, vonden ze elkaar terug. Radio 1, 0.05-0.45u.

Een leven lang. Portret van emeritus hoogleraar seksuologie prof.dr. Gerda van Dijk. Zij werd in 1987 voor een halve dag in de week benoemd tot bijzonder hoogleraar seksuologie op de NVSH-leerstoel Seksuologie in Amsterdam. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.