Splitsing Motorola

Motorola's besluit om zijn divisie voor halfgeleiders (chips) te verzelfstandigen is verstandig. Het was moeilijk in te zien hoe het Amerikaanse technologieconglomeraat synergievoordelen kon putten uit de combinatie van zijn chipdivisie en zijn divisie voor mobiele telefoons. Zelfs toen de chipdivisie de afgelopen vier kwartalen een operationeel verlies leed van 4,5 procent, wist de divisie voor mobieltjes slechts een operationele winst te verwezenlijken van 7 procent. Nokia en Samsung, die chips van externe leveranciers betrekken, rapporteren gewoonlijk winstmarges van meer dan 20 procent.

De verzelfstandiging van de divisie zou een deel van de conglomeraatkorting die op de koers van Motorola drukt, ongedaan moeten maken. Toegegeven, het is lastig aan te geven hoe groot die korting precies is en hoeveel daarvan zal verdwijnen. Maar om een idee te krijgen van de mogelijkheden, moet men bedenken dat Motorola eind vorige week werd verhandeld op een bedrijfswaarde van slechts 1,1 maal de omzet. Halfgeleiderproducenten als STMicroelectronics en Texas Instruments worden verhandeld op een niveau van bijna driemaal de omzet, en producenten van telecomapparatuur als Ericsson en Nortel op een niveau van krap tweemaal de omzet. De verzelfstandiging kan slechts mislukken als er grote tekortkomingen bij Motorola aan het licht zouden komen, die de grote korting ten opzichte van de concurrenten zou rechtvaardigen.

Niettemin mogen beleggers zich niet laten meeslepen totdat zij meer details kennen van de voorgestelde transactie. Zij moeten vooral weten hoe de verlieslijdende divisie gefinancierd zal worden. Het bedrijf heeft marktaandeel verloren en minder geïnvesteerd dan zijn concurrenten. Het is niet duidelijk of het zonder aanzienlijke investeringen zelfstandig het hoofd boven water kan houden. Motorola hoopt met zijn plannen voor een beursgang van de divisie wellicht de belangstelling te wekken van eventuele overnamegegadigden. Maar als daar vóór de beursgang niets van blijkt, moet Motorola zijn chipdivisie misschien een behoorlijke bruidsschat meegeven.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.