Spaanse tekenfilms over pratende bomen en draken

Ernstige berken, slanke dennen en zeikerige eiken groeien broederlijk naast elkaar in Het betoverde bos. Het bos is betoverd omdat de bomen, de planten en de dieren er net als mensen zijn. Of is het bos betoverend omdat door de kleurrijke en lieflijke 3D-animaties van debutanten Ángel de la Cruz en Manolo Gómez de toeschouwer betoverd wordt en hun stemmen kan horen?

Die bomen praten wat af. Ze lijken de bomen uit Tolkiens In de ban van de ring wel, die het net als politici nooit over iets hebben waar niet veel woorden aan besteed kunnen worden. En net als Tolkiens bomen worden ze in hun bestaan bedreigd. Het is ook niet zo verwonderlijk dat het Spaanse jeugdboek waarop de film is gebaseerd, El bosque animado van Wenceslao Férnandez Flórez uit 1943, is, dezelfde zorg uitspreekt over het voortbestaan van de natuur. In dit geval de fragas van Cecebre, de Atlantische bossen in Galicië. Dat thema heeft niets aan actualiteit ingeboet, maar blijft door de net niet al te realistische animaties ook abstract en avontuurlijk genoeg voor jonge kinderen.

Maar liefst twee Spaanse animatiefilms voor kinderen bereiken deze herfstvakantie de bioscopen. Op een geruststellende manier vertellen ze een sprookje uit de tijden dat de bomen nog praten konden en er nog draken met golvende haren bestonden. Zowel Het betoverde bos als Drakenheuvel werden bekroond met Goyas, de belangrijkste Spaanse filmprijzen. Het betoverde bos kan als eerste Europese 3D-animatiefilm bovendien met gemak de concurrentie aan met zijn veel duurder geproduceerde Amerikaanse voorbeelden zoals Shrek.

Drakenheuvel is, ook stilistisch, een risicolozer film. Hier hoeft niet die vermaledijde mens bestreden te worden die mollen vangt om hun velletje of bomen omhakt om er telefoonpalen van te maken (een fijne verwijzing naar het geklets van de bomen zelf). In Drakenheuvel sluiten een draken- en een mensenkind vriendschap om het geëxternaliseerde kwaad in de vorm van een boze tovenaar te verslaan.

Het betoverde bos (El bosque animado). Regie: Ángel de la Cruz en Manolo Gómez. In: 21 bioscopen. Drakenheuvel (Dragon Hill/La colina del drágon). Regie : Ángel Izquierdo. In: 91 bioscopen.