Philips verkoopt deel belang TSMC

Philips wil voor ruim 1 miljard euro aan aandelen in de Taiwanese chipproducent TSMC verkopen. Door de verkoop daalt het belang van het elektronicaconcern in TSMC van 21,5 naar 19,1 procent.

Dit heeft Philips vanochtend bekendgemaakt. Volgens het concern zal de aandelenverkoop de samenwerking met TSMC niet veranderen. ,,We blijven in de afzienbare toekomst tot de grootste aandeelhouders behoren, maar we denken wel dat onze eigen aandeelhouders op langere termijn het meest zijn gebaat bij een geleidelijke en ordelijke vermindering van onze deelneming'', aldus financieel bestuurder J. Hommen vanochtend in een verklaring.

Philips richtte TSMC in 1987 samen met de Taiwanese overheid op en met een omzet van bijna 4 miljard euro behoort het bedrijf tot de grotere chipproducenten. Philips heeft het belang in TSMC, onder meer genoteerd aan de New Yorkse beurs Nasdaq, de afgelopen jaren geleidelijk teruggebracht.

De inkomsten uit TSMC wil Philips benutten om de schulden terug te brengen en voor algemene doeleinden. Eerder dit jaar heeft Philips ook al belangen in ASML en Vivendi van de hand gedaan. In het tweede kwartaal, toen de nettowinst 42 miljoen euro bedroeg, werd voor 78 miljoen euro aan stukken verkocht. In de eerste drie maanden brachten aandelen ASML 67 miljoen euro op. Het moment van de verkoop hangt af van de marktomstandigheden en van de snelheid waarmee de Taiwanese beursautoriteiten de transactie goedkeuren.