Pakistan stelt Oltmans aan als trainer

Roelant Oltmans is aangesteld als bondscoach van de Pakistaanse hockeyploeg. Het contract met de trainer-coach uit Oegstgeest loopt tot en met de Champions Trophy, volgend jaar december in Lahore.

Oltmans (49) is momenteel hoofdcoach van de Haagse hoofdklasser HCKZ, en blijft in die functie werkzaam. Hij mist dit seizoen slechts één competitiewedstrijd. ,,Het is een uitdaging om het aanwezige talent om te zetten in resultaten'', verklaarde de voormalige succescoach van Nederland vanmiddag tegenover persbureau Reuters.

Pakistan nam contact op met Oltmans, nadat de nationale ploeg vorige week zondag met 4-2 verloor van aartsrivaal India in de finale van de strijd om de Asia Cup. Manager Abdul Rasheed, de man met formeel het laatste woord, trok daarop zijn conclusies en diende zijn ontslag in.

Tahir Zaman, oud-aanvoerder van Pakistan, blijft aan als assistent van de nationale ploeg, die momenteel in voorbereiding is op de eerste Afro-Aziatische Spelen, later deze maand in buurland India. Oltmans neemt zijn voormalige video-specialist, de geboren Italiaan Roberto Tolentino, mee naar Pakistan.

Oltmans is de tweede Nederlander in dienst van het land, dat al jaren vergeefse pogingen doet de glorie uit het verleden te doen herleven. Hans Jorritsma, de huidige manager van de Nederlandse voetbalploeg, was in 1994 als technisch adviseur verbonden aan Pakistan. Mede door zijn toedoen won Pakistan in Sydney de vierde wereldtitel uit de geschiedenis. Dat ging ten koste van Nederland, dat verloor na strafballen. Jorritsma's benoeming lag uiterst gevoelig in het streng-islamitische land.

Als bondscoach heeft Oltmans een imposante staat van dienst. Na met de Nederlandse vrouwenselectie wereldkampioen te zijn geworden in Australië (1990), leidde hij de mannenploeg in Atlanta naar de olympische titel (1996). Twee jaar later volgde de wereldtitel in Utrecht, waarna de pragmaticus in december 1998 uitweek naar het voetbal. Hij trad in dienst als algemeen directeur bij NAC. Die functie bekleedde hij tot de zomer van het vorig jaar, toen hij opstapte onder meer omdat supporters van de noodlijdende club uit Breda hem het leven zuur hadden gemaakt.

Pakistan is, net als Nederland, veroordeeld tot het spelen van het olympisch kwalificatietoernooi, begin maart in Madrid. In de Spaanse hoofdstad spelen twaalf landen om minimaal zes, maar vermoedelijk zeven startplaatsen voor `Athene 2004'.

Oltmans aanstelling in Pakistan komt op een moment dat zijn naam in verband wordt gebracht met een eventuele rentree bij Nederland, nu het functioneren van bondscoach Joost Bellaart door (een deel van) de selectie aan de kaak is gesteld. Vrijdag verwacht het bestuur van de hockeybond duidelijkheid te kunnen verschaffen over Bellaarts positie.