Nieuw blad schrijft niet zwart-wit

De verkrachters en moordenaars van het achttienjarige meisje die hun gruweldaden op video vastlegden halen alle voorpagina's vanochtend in Zuid-Afrika. Op eentje na. Zuid-Afrika's jongste dagblad, This Day, dat gisteren voor het eerst in de kiosk lag, schrijft met geen letter over de `snuff movie'. Ook niet over de jetlag van het nationale rugbyteam (The Star) en de miskraam van gospelkoningin Rebecca Malope (Sowetan).

De redactie van This Day zegt het allemaal anders te gaan doen. De krant is de eerste nieuwkomer onder de dagbladen sinds het einde van de apartheid in Zuid-Afrika. Het is ook de eerste krant die niet door een Zuid-Afrikaanse uitgever wordt gemaakt, maar door een Nigeriaan. Nduka Obaigbena maakt in eigen land al jaren een van de best gelezen kranten.

De krant zeult niet de bagage van apartheid met zich mee, zoals de hoofdredactie zegt, en dat is wennen voor Zuid-Afrika. De feiten worden nog dagelijks volgens de patronen van de rassenscheiding gepresenteerd. De Afrikaner kranten Beeld, Die Burger en Rapport komen het liefst met nieuws over blanke boeren in de verdrukking op het donkere continent. De enige echte `zwarte' krant Sowetan heeft vooral oog voor zwarte successen in de zakenwereld en ander emancipatienieuws.

,,We geloven dat het ideaal van een verenigd, non-raciaal en democratisch Zuid-Afrika wordt waargemaakt'', schrijft de krant in een column op de voorpagina. ,,Deze krant maakt deel uit van dat ideaal.'' De hoofdredactie van This Day zegt het Zuid-Afrikaanse navelstaren te willen doorbreken met meer aandacht voor nieuws uit de rest van het continent. De krant – oplage 85.000 – schrijft vandaag ondermeer over de vredesbesprekingen in Soedan.

De komst van This Day heeft tot grote irritatie geleid bij andere dag- en weekbladen. De krant heeft de afgelopen maanden de redacties van de concurrenten leeggevist. Bovendien wist de krant op de eerste dag een primeur te scoren waar de anderen stil van werden. De moordenaars van anti-apartheidsactivist Steve Biko zullen niet worden vervolgd. Alle andere kranten kozen er vanochtend voor de scoop van de concurrent eenvoudig te negeren.