Multiculturele films op Cinekid

Het multiculturele drama beheerst ook het jeugdfilmfestival Cinekid dit jaar. Het festival opent met Polleke van Ineke Houtman, waarin de blanke Polleke de weerzin van een Marokkaanse familie moet overwinnen om haar liefde voor Mimoun te mogen koesteren. Maar ook Wallah be (moslims in Denemarken), Anita & me (Indiërs in Engeland), Zafir (vluchteling in Denemarken) en Elina (Finnen in Zweden) geven nadrukkelijk de Ander een hoofdrol. En dan laten we De Jongen die een beer wilde zijn buiten beschowuing.

Al deze titels horen tot de veertien films die op het Amsterdamse festival gaan strijden om twee prijzen, van de jury en van het publiek. Voor het eerst is aan die eretitels ook een geldbedrag verbonden. De Postbank sponsort het festival en de twee winnaars krijgen elk 15.000 euro – of een film moet beide prijzen winnen.

Cinekid bestrijkt de week van de herfstvakantie, van 12 tot 20 oktober, in tegenover elkaar gelegen bioscopen in Amsterdam, City en De Balie. Verder worden in 33 steden `satellietfestivals' georganiseerd.

Tijdens deze editie wordt een retrospectief getoond van Henk van der Linden, een Nederlandse filmer die vanaf de jaren veertig vooral kinderfilms maakte. Hij was de eerste die Pietje Bell verfilmde, en die verschillende films maakte rondom bekende Nederlandse kinderhelden als Dik Trom en Billy Turf. Van der Linden kreeg nooit veel waardering bij de filmpers. Cinekid-programmeur Signe Zeilich-Jensen noemt Van der Linden ,,de Olle Hellbom van Nederland''. Hellbom verfilmde in Zweden kinderklassiekers als Pippi Langkous, De Gebroeders Leeuwenhart en Karlsson op het dak. Door de vergelijking met Hellbom geeft Cinekid het Van der Linden retrospectief de glans van eerherstel mee.

Tijdens het festival worden ook documentaires gepresenteerd, bijvoorbeeld uit het Kids & Docs programma, waarbij documentairemakers ideeën van kinderen verfilmen. Verder kunnen kinderen zelf in besloten workshops animatiefilms maken. Na afloop worden de resultaten in een Super Cinekid Show getoond. De show is live te volgen via de website.

Informatie is te vinden op www.cinekid.nl of via 020-4272127