Marathonschaatsers nu ook met een chip uitgerust

De marathonschaatsers gaan nu ook de chip gebruiken. Dat maakte voorzitter Heinze Bakker van de sectie marathon van de KNSB gisteren tijdens de jaarlijkse perspresentatie in Bussum bekend. Het nieuwigheidje hangt het komende seizoen tijdens wedstrijden om de enkel van de schaatsenrijders.

De chip staat digitaal in contact met een centraal verwerkingsprogramma. Alle informatie van de schaatser, zoals gemiddelde snelheid, klassering, tijd en afstand, wordt gelijk na de finish door een computer verwerkt. ,,We gaan eerst een jaar proefdraaien, daarna wordt de chip officieel als wedstrijdregistrator erkend'', zei Bakker.

Het systeem dat zijn intrede bij het schaatsen doet, is niet nieuw. In de atletiek werken de organisatoren van zowat alle marathons in de wereld meer dan tien jaar met het systeem. De uitvinding werd in Nederland voor het eerst in praktijk gebracht tijdens de Nijmeegse Zevenheuvelenloop in 1995.

De marathoncompetitie van de KNSB, die vorig seizoen werd gewonnen door de Fransman Cédric Michaud, gaat over drie wedstrijden van 150 ronden en zeventien races over honderd ronden. Daarnaast staat er net als vorig jaar in december een schaatszesdaagse op het programma.

Het Nederlands kampioenschap marathon op kunstijs wordt op Tweede Kerstdag gehouden, de natuurijsversie is in Oostenrijk op 24 januari. Verder staan twee alternatieve Elfstedentochten over 200 kilometer (Oostenrijk en Finland) op het programma.

Nieuw op de natuurijskalender is de 200 kilometer lange Sylvan Lake Ice Marathon. Dat evenement wordt in Canada op 28 februari door tweevoudig Elfstedenwinnaar Evert van Benthem georganiseerd. De Canadese marathon is op dezelfde datum gepland als die van de Finse Elfstedentocht.

,,Er is nu wrijving tussen beide comités ontstaan. Wij kunnen geen standpunt innemen, omdat beide stichtingen zich niet als lid van de bond hebben aangemeld'', aldus sectievoorzitter van het marathonschaatsen Heinze Bakker.

Het marathonschaatsen moet volgens Bakker veel beter worden geëxporteerd. In het buitenland bestaat nog te weinig belangstelling. Wel doen buitenlandse rijders al wel mee, zoals enkele Russen, Amerrikanen, Candezen en de Fransman Michaud, die nota bene vorig jaar het eindklassement van de KNSB-Cup won.

,,In het verleden is dat faliekant mislukt'', zegt Bakker. ,,Wij hebben nu eindelijk vooruitgang geboekt. Eind november wordt er in Heerenveen voor het eerst een demonstratiemarathon bij de World Cupwedstrijden georganiseerd. De Nederlandse marathonrijders moeten dan de internationale langebaanschaatsers zien te verslaan. Het is een unieke gelegenheid om andere landen enthousiast voor het marathonschaatsen te maken.''