Hagemeyer blijft praten met banken

Handelshuis Hagemeyer heeft na vier maanden onderhandelen nog geen overeenkomst bereikt met zijn bankconsortium over een nieuw financieringsplan. Wel komt het bedrijf ,,over enkele weken'' met een medededeling.

Bestuurder R. Hin van Hagemeyer, handelaar in onder meer kabels, schakelaars en veiligheidsmateriaal, heeft vanochtend laten weten dat die mededeling van alles kan inhouden: ,,Goed nieuws, slecht nieuws, maar het is ook mogelijk dat we dan zeggen dat we meer tijd nodig hebben om een akkoord te bereiken.''

Bestuurder Hin noemde vanochtend de gesprekken met de banken `een complex proces'. ,,Ze zijn moeilijk op één lijn te krijgen.'' Dat komt volgens hem mede omdat er zoveel banken bij betrokken zijn, 24 in aantal, verspreid over de hele wereld.

Hagemeyer zit al twee jaar in de problemen. De economische neergang in de Verenigde Staten en Europa hebben het bedrijf uit Naarden hard getroffen. Door de snelle daling van het operationele resultaat en de hoge schuld voldoet Hagemeyer niet meer aan de criteria die financiële instellingen hebben gesteld toen zij kredieten ter beschikking stelden. Hagemeyer is daarom sinds juni in gesprek over nieuwe voorwaarden. Het bedrijf heeft tijdelijk een vrijstelling van zijn financiers gekregen om de bestaande kredieten te blijven gebruiken. De huidige gesprekken gaan over een langdurige vrijstelling en over een nieuw financieringsplan. Analisten schatten dat Hagemeyer 300 miljoen euro nodig heeft om de balans weer in orde te krijgen.

Het bedrijf zei in augustus dat het dit jaar een verlies verwacht van ruim 200 miljoen euro. Vanochtend steeg de koers van het aandeel met 11 procent tot 4,47 euro na de mededeling dat het bedrijf met een bericht zou komen.