Film `Polleke' is als een eerste zoen

Bijna iedereen is elf geweest of moet het nog worden en dus is Polleke een film voor bijna iedereen. Ineke Houtman is erin geslaagd een film te maken die zowel vertederend als spannend is, een eerste zoen voor wie hem lang geleden kreeg of nog niet heeft gehad.

Polleke, dat zaterdag het Cinekid festival opent, is een verfilming van de boeken van Guus Kuijer over dit eigengereide meisje van elf. Houtman verfilmde eerder diens Madeliefboeken, als tv-serie en ook als film, Krassen in het tafelblad (1998). Aan de structuur van Polleke is te merken dat de film later nog een serie zal worden. Er zijn een paar verhaallijnen die een beetje los naast elkaar blijven liggen. De opbouw mist spanning.

De boeken over Madelief werden in de jaren zeventig geschreven. Polleke komt uit de jaren negentig en uit de eenentwintigste eeuw. Dat is vooral te merken aan de jongen op wie Polleke verliefd is. Mimoun is een Marokkaan.

Houtman heeft Kuijers personages met een fijne cast bezet. Liv Stig is Polleke, geen twijfel mogelijk, en Mamoun Elyounoussi is Mimoen. Ook de volwassenen, onder wie Halina Reijn en Daan Schuurmans, zorgen ervoor dat Polleke bijt houdt. Dat geldt minder voor de wereld waarin Polleke zich beweegt, een gezellige ratjetoe van bestaande en verzonnen locaties, die geen geheel gaan vormen.

De liefde tussen Polleke en Mimoun is mooi neergezet. Nergens wordt duidelijk waarom ze op elkaar verliefd zijn. Ze zijn het gewoon, alsof de bliksem is ingeslagen, en ze blijven het, al mag het niet. Mimoun moet later met een meisje in Marokko trouwen. Dit Romeo en Julia-gegeven wordt door Pollekes opa in historisch perspectief geplaatst. Hij mocht vroeger eigenlijk niet met oma trouwen omdat zij katholiek was en hij protestant. Polleke is niks.

Maar ook Polleke heeft problemen. Zo is haar vader aan heroïne verslaafd. Deze keurige verdeling van problemen stoort niet al te erg doordat Houtman trouw blijft aan een kinderlijk perspectief. Polleke vindt het even erg dat de meester op haar moeder verliefd is als dat haar vader junk is. Een elfjarige heeft nu eenmaal een eigen normen- en waardenpatroon.

Er draaien in de hoofdcompetitie van het Cinekidfestival meer films over de multiculturele samenleving, maar die zijn wel bijna allemaal vanuit een eenzijdig, autochtoon perspectief gemaakt. Wanneer zal er eens een Minoun de hoofdrol spelen in een Nederlandse kinderfilm? Alleen in de Engelse film Anita and me speelt een allochtoon kind de hoofdrol. Als juf vraagt wat zij wil worden als ze later groot is, antwoordt Meena: `blond'.

Polleke. Regie: Ineke Houtman. Met: Liv Stig, Mamoun Elyounoussi, Halina Reijn, Daan Schuurmans, Frank Lammers. Vanaf 11 oktober in 56 bioscopen.