Ferdinand uit Engelse elftal

Voetballer Rio Ferdinand van Manchester United wordt niet opgesteld in het Engelse elftal, dat zaterdag in Istanbul de cruciale kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap tegen Turkije speelt. De Engelse voetbalbond FA verbood bondscoach Sven Gøran Eriksson Ferdinand te selecteren, omdat hij zich onlangs niet aan een verplichte dopingcontrole had onderworpen. De FA zal Ferdinand maandag over de zaak horen.

Engeland moet op z'n minst gelijkspelen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Europees kampioenschap van 2004 in Portugal. Bij verlies is Engeland, net als het Nederlands elftal, aangewezen op de play-offs.

Ferdinand geldt momenteel als de beste (centrale) verdediger van Engeland. Hij werd in de zomer van 2002 voor een recordbedrag voor een verdediger (42,3 miljoen euro) door Manchester United gekocht van Leeds United.

De Engelse spelersvakbond (PFA) en Ferdinands club Manchester United reageerden verongelijkt op de maatregel van de voetbalbond. De PFA noemde het zelfs `schandalig' om Ferdinand uit de selectie te verbannen, nog voordat de hoorzitting heeft plaatsgehad. Ferdinand zegt de dopingcontrole te zijn vergeten wegens een verhuizing. Anderhalve dag later onderging hij alsnog een test, die vervolgens niet wees op gebruik van dope. Maar dat pleitte hem bij de FA niet vrij.

De spelers van het Engelse elftal toonden zich gisteravond tijdens een stemming in het trainingskamp unaniem solidair met Ferdinand. Ze dreigden met een staking. Maar daar zal volgens Graham Taylor van de spelersvakbond geen sprake van zijn. Vanochtend meldde zich de hele selectie, zonder Ferdinand, op het trainingsveld.