Expositie Viktor & Rolf in Louvre

Met een warm dankwoord en een applaus voor al hun personeel opende het Nederlandse modeduo Viktor Horsting en Rolf Snoeren gisteravond hun expositie in het Musée de la Mode et du Textile in Parijs. Tien jaar Viktor & Rolf – het begon toen ze in 1993 de modetalentwedstrijd in Hyères wonnen – wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling van hun haute couture-werk en drie jaar prêt-à-porter.

Actrice en muze Tilda Swinton zwierde er rond in een `vintage' Viktor & Rolf uit 1998, modeontwerpers Christian Lacroix en Frans Molenaar namen een kijkje, de hoge bazen van l'Oréal (de producent van hun nieuwe parfum) waren er en uiteraard belangrijke en minder belangrijke modepers en aanhang die toch in Parijs zijn voor de shows. Men liet zich de champagne goed smaken op de muziek van o.a. Fred Astaire en Sarah Vaughn.

Het is geen klassiek restrospectief, daarvoor zitten de twee naar verhouding te kort in het vak, het is eerder een persoonlijke toelichting van het modeduo op hun fascinatie voor en haat-liefdeverhouding met de mode. De expositie heet dan ook Viktor & Rolf par [door] Viktor & Rolf. Bij de ingang word je begroet door twee wassen beelden van de ontwerpers en bij elke vitrine krijg je een persoonlijke, geschreven toelichting.

Gaandeweg de expositie wordt in elk geval duidelijk dat het hier niet om een ijdele `kijk ons nou'-tentoonstelling gaat. Het is eerder de registratie van het bij vlagen pijnlijke, maar soms ook ironische gevecht van twee getalenteerde modeontwerpers om iets te bereiken in de internationale modewereld. Dat kan dus betekenen dat je uit geldgebrek je collectie in miniatuur uitbrengt en met poppetjes op een mini-catwalk presenteert. Maar ook dat je als je een paar jaar later naam hebt gemaakt, uit frustratie over de werkdruk een collectie uitsluitend in zwart brengt, om de depressieve gevoelens te verbeelden. Tien jaar Viktor & Rolf is met name een kijkje in het hart en het hoofd van dit opmerkelijke duo.

Musée de la Mode et du Textile (Louvre), Rue Rivoli 107, Parijs. T/m 1/2, di-vr 11-18u, za-zo 10-18u.

www.ucad.fr