Expositie Maradona gaat de wereld over

Herinneringen aan de voetballer Diego Maradona zijn weer tot leven gewekt in een rondreizend museum over de Argentijnse legende. Terwijl de voormalige superster zelf nog altijd op Cuba probeert zijn gezondheidsproblemen te overwinnen, is in Buenos Aires in het bijzijn van zijn familie de deuren geopend van de tentoonstelling `M 10'.

In een ruimte van circa 2.500 meter in het Sociedad Rural zijn zeshonderd attributen uitgestald uit het succesvolle voetballeven van de kleine balvirtuoos die altijd en overal met rugummer 10 speelde. Van de schoenen waarmee hij op het wereldkampioenschap voetbal in 1986 in Mexico bewees meester over de bal te zijn (Argentinië werd vooral dankzij hem wereldkampioen) tot aan shirt van de clubs waarin de nu 42-jarige Maradona in het verleden schitterde. Verder tonen reusachtige beeldschermen de mooiste momenten van de voetballer met de bijnaam `Pluisje'.

Na Buenos Aires begint de collectie aan een reis die via Mexico, Italië, Duitsland en Japan over de hele wereld gaat. Daarmee hopen de organisatoren uit het noodlijdende Argentinië land harde valuta binnen te kunnen halen.

Maradona's vrouw Claudia Villafane heeft de afgelopen jaren de verzameling aan voetbalherinneringen bewaard. Ook de Cubaanse leider Fidel Castro heeft een aantal attributen beschikbaar gesteld die hij zelf van de oud-voetballer kreeg als dank voor zijn verblijf op het eiland. Castro nodigde Maradona destijds uit in zijn land in een kuurooord af te kicken van zijn cocaïneverslaving.

Een paar jaar geleden werkte Maradona nog aan een comeback op zijn zo geliefde voetbalveld, maar mede door zijn verslaving moest hij met pijn in zijn hart afscheid nemen van zijn voetballoopbaan. Twee jaar geleden werd ter ere van de beste Argentijnse voetballer ooit een groots afscheid georganiseerd in La Bombonera, de thuishaven van zijn voormalige club Boca Juniors in Buenos Aires.

Op de dag dat Maradona voor het laatst voor een grote mensenmassa de bal mocht beroeren zoals niemand anders ooit heeft gekund stierf hij een klein beetje. In tranen nam hij afscheid van het volk dat hem decennia lang op handen droeg. Nog altijd is de voormalige wereldkampioen op zoek naar de invulling van een leven zonder bal.