`Er komen betere tijden'

Eef van Loon was interimmanager, maar kreeg door de recessie geen opdrachten meer. Sinds kort is hij chauffeur op een busje.

Drie, vier jaar geleden kreeg Eef van Loon (58) opdrachten aan de lopende band. Bij de overheid en in bedrijven bracht hij als interim-manager de financiën op orde, implementeerde software of verving iemand die tijdelijk uit de running was. Maar de laatste twee jaar liep de vraag naar interim-managers fors terug. Zo sterk dat Van Loon anderhalf jaar zonder werk zat. Hij ging van 10.000 euro bruto in de maand naar 1.500 euro, van een grote Volvo naar een kleine Suzuki, van een vrijstaand huis naar een appartement en van eens per week uit eten naar eens in de acht weken.

Sinds een paar weken heeft hij weer werk: hij is chauffeur op een bestelbusje en brengt de werknemers van wasserij Rentex in Eindhoven aan het einde van de dag naar huis. Om vier uur vertrekt hij van huis en om circa zes uur is hij weer terug in Veldhoven. Per rit krijgt hij een kleine 30 euro uitbetaald. ,,Ik breng de dames – het zijn bijna alleen maar jongedames tussen de 16 en 25 jaar – naar huis in de omliggende dorpen. Het werk is goed te doen. Ik ben een beetje een buitenstaander voor ze en daarom krijg ik alle persoonlijke verhalen te horen. Als het ze niet zint op het werk, als ze problemen hebben met een vriendje of als er kermis is in het dorp. Voorheen had ik alleen met directieleden van een bedrijf te maken. Deze vrouwen hebben niet veel meer dan LBO.''

Van Loon was tien jaar interim-manager, voornamelijk bij bedrijven in de Randstad. ,,Vroeger belden ze me op en zeiden: hé, deze klus is iets voor jou. Nu nodigen bedrijven acht, negen mensen uit waar ze uit kunnen kiezen.'' Vorige maand was er een ,,mooie opdracht'' beschikbaar, zegt Van Loon. Bij Philips. ,,Voor een nieuw project zochten ze iemand om de financiën uit te zoeken.'' Hij was een van de vijf kandidaten, maar werd het niet. ,,Mijn leeftijd gaat zo langzamerhand een rol spelen.'' Ook bij Philips, zegt hij. ,,We hadden het nog niet over geld gehad, maar toch viel ik af.''

Van Loon heeft meestal wel een paar sollicitatieprocedures tegelijk lopen. Daarnaast houdt hij de administratie bij van bedrijfjes van kennissen. Van zijn maandinkomen, ongeveer 1.500 euro bruto, verdient hij de helft met deze werkzaamheden. Maandelijks rijdt hij even langs grote bedrijven in de buurt, als ASML, Philips en Ernst & Young, om te vragen of ze iets voor hem hebben. In die anderhalf jaar is hij ook gewoon elke dag om 9 uur achter zijn bureau gaan zitten om te mailen, faxen en bellen met bedrijven. ,,Er loopt van alles en incidenteel komt er iets uit.''

Voordat Van Loon interim-manager werd, werkte hij in vaste dienst, het laatst als hoofd van de afdeling administratie bij ingenieursbureau Haskoning. Hij wilde niet meer voor een baas werken en begon begin jaren negentig als interim-manager voor zichzelf.

In zijn zoektocht naar een baan op internet stuitte hij op bemiddelingsbureau Reva 50-plus. Hij stuurde zijn curriculum vitae op. De directeur belde hem met de mededeling dat hij niets voor hem had in zijn vakgebied, maar wel iets anders: een chauffeursbaantje. Natuurlijk zou hij het liefst als interim-manager aan de slag gaan, maar hij kan het zich niet veroorloven helemaal niet te werken. ,,Mijn omgeving reageert niet raar dat ik nu chauffeur ben. Ze weten dat je zoekende bent en in mijn kennissenkring zijn wel meer interimmers die nu ook geen of ander werk hebben.'' Hij is gewend om verschillende dingen te doen, zegt hij. ,,Ik ben flexibel, pak vrij makkelijk iets anders aan.'' Hij kan binnenkort waarschijnlijk ook aan de slag bij het tijdschrift van NIBA, de branchevereniging voor boekhoud- en administratiekantoren. ,,Een soort pr-functie, voor een of twee dagen in de week.''

Wanhopig is hij nooit geweest. Zijn vriendin heeft een baan als financieel medewerkster. Hij is ervan overtuigd dat er voor interim-managers weer betere tijden aanbreken. De optie om weer fulltime bij een baas te werken, ziet hij niet meer zitten. Zijn wens is om de komende tien jaar zo'n drie dingen naast elkaar te doen. ,,Bijvoorbeeld deze twee banen via het bemiddelingsbureau en misschien een administratiekantoor in de regio overnemen of een opdracht als interim-manager op parttime basis.'' Van Loon heeft er geen moeite mee dat hij minder inkomen heeft. ,,Het enige probleem is dat ik eerst wel geld had, maar geen tijd om iets leuks te doen. Nu heb ik de tijd, maar geen geld.''

Dit is een wekelijkse rubriek over mensen die terugblikken of vooruitkijken op hun loopbaan.