`Eisen verrasten Air France-KLM'

Alitalia zal niet op korte termijn tot Air France-KLM toetreden. Het bedrijf moet eerst de financiën op orde krijgen en de Italiaanse staat moet zijn belang van 62 procent verminderen. Dat hebben topman Leo van Wijk van KLM en bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta van Air France gezegd in de Britse zakenkrant Financial Times.

KLM en Air France hebben inmiddels informele gesprekken gevoerd met de Europese Commissie en de autoriteiten in de Verenigde Staten over toestemming voor de oprichting van de holding. De VS hebben laten weten niet dwars te zullen liggen als Europese luchtvaartmaatschappijen willen samenwerken.

Het Nederlandse kabinet heeft op het laatste moment aanvullende eisen gesteld waardoor de fusie tussen KLM en Air France nog dreigde te mislukken. Dat blijkt uit een vraaggesprek met Van Wijk en Spinetta in het Het Financieele Dagblad van vandaag. De onderhandelingen tussen KLM en Air France waren al zo goed als afgerond toen de overheid meer duidelijkheid eiste rond de positie van Schiphol en ook meer zeggenschap over KLM wilde behouden. Ook eiste de overheid dat KLM en Air France akkoord zouden gaan met de benoeming van een regeringscommissaris in de nieuw op te richten holding.

Van Wijk prijst in het interview de soepele houding van Spinetta ten opzichte van de nieuwe eisen. Want de Fransen waren volledig verrast door deze plotselinge regeringsbemoeienis. ,,Als ik met dit lijstje eisen naar Londen had gemoeten naar British Airways dan had ik bij voorbaat al geweten dat het antwoord nee zou zijn'', zegt Van Wijk in het interview.

Zowel van Wijk als Spinetta, die al 21 maanden met elkaar in gesprek waren voordat de overeenkomst rond was, zag al snel in dat een alliantie tussen beide maatschappijen nauwelijks meerwaarde zou hebben. Daardoor werd gekozen voor een overname. Maar ook dat lag gecompliceerd. Beide presidenten waren ervan overtuigd dat de VS nooit toestemming zouden geven voor Frans-Nederlandse samenwerking. Bovendien wilden beide bedrijven vasthouden aan hun Amerikaanse partner.