Effectieve promotor van eigen handelsmerk

Van Oostenrijkse plattelandsjongen tot de machtigste politicus aan de Amerikaanse Westkust. Arnold Schwarzenegger, de nieuwe gouverneur van Californië mag het zelf graag vertellen: ,,Ik ben een handelsreiziger, goed in het verkopen van alles.'' Zijn belangrijkste product: zijn eigen persoonlijkheid - als bodybuildkampioen, acteur, zakenman en nu als gouverneur van de volkrijkste staat van Amerika.

,,Ik heb het mijn hele leven gedaan'', zei hij enkele weken geleden over zijn verkooptalenten. ,,En ik zal het nu weer doen als gouverneur.'' De functie is nieuw, maar de manier van werken is onveranderd: het product dat hij nu aan de man gaat brengen heet Californië.

Niemand in Californië kent de politieke leider achter de handelsreiziger Schwarzenegger. Het beleid dat hij tot dusver kenbaar heeft gemaakt is vaag en critici tasten in het duister over zijn werkelijke intenties. Wat bedoelt hij precies wanneer hij zegt dat hij het staatsbestuur in Sacramento ,,een trap onder de reet'' wil geven (to kick some butt), vraagt de Los Angeles Times zich af. Spreekt hier de `Terminator' of de man zelf? Californië moet de antwoorden op die vragen vinden in de vele gedaanteverwisselingen die de in 1947 in Oostenrijk geboren Schwarzenegger heeft ondergaan.

Als kleine jongen kwam hij er al achter dat ,,groot zijn'' belangrijk is. ,,Mensen luisteren beter naar grote kerels'', zegt hij later in een interview. ,,Als jongen was ik altijd al onder de indruk van verhalen van grootse personen. Caesar en Napoleon waren namen die ik kende en onthield.'' Het land waar hij opgroeide benauwde hem. De zoon van een in de oorlog `foute' politieagent uit Thal wilde weg.

Dat deed Schwarzenegger in 1968 toen hij naar de VS vertrok. Vele succesvolle bodybuildwedstrijden in Oostenrijk en de rest van Europa waren daaraan voorafgegaan. Maar het land waar de sterkste mannen ter wereld trainden lonkte. Dáár wilde hij bijhoren. ,,Ik heb altijd naar het hoogste gestreefd'', heeft Schwarzenegger ooit tegenover de Los Angeles Times gezegd, ,,en Amerikaan worden is als lid worden van het winnende team.''

De doorbraak voor de toen al meervoudig bodybuild-wereldkampioen komt in 1977 met de documentaire `Pumping Iron' waarin hij de hoofpersoon is. De biografie die hij daarna schrijft wordt een bestseller en Schwarzenegger ontpopt zich als een effectieve promotor van zijn eigen handelsmerk. Daarna speelt hij in de ene na de andere film als `man met de sterke spieren' vooral zichzelf.

Zijn eerste politieke stappen zet hij eveneens in 1977, wanneer hij kennis maakt met Maria Shriver, telg uit de beroemde Kennedy-familie en de vrouw die hij later trouwt. Via haar, een uitgesproken Democraat, maakt hij beroemde en invloedrijke vrienden die hem opmerkelijk genoeg overhalen naar het Republikeinse kamp. Voor die partij treedt hij vanaf 1984 regelmatig op. Eerst ter ondersteuning van zijn grote voorbeeld, de latere president Ronald Reagan, later, in 1988, voor de vader van de huidige president, George H.W. Bush.

Een jaar later, in 1989, meldt de Amerikaanse pers dat Schwarzenegger interesse heeft in het gouverneurschap van Californië, maar de acteur/ondernemer/politicus is er nog niet klaar voor. Politieke commentatoren geven de schuld aan zijn Democratische vrouw. Zij zou bezwaren hebben tegen zijn Republikeinse kandidatuur. Maar in 2002 brengt Schwarzenegger het gerucht opnieuw de wereld in; hij wil gouverneur worden. Hij doet het uiteindelijk niet, maar grijpt zijn kans een jaar later, wanneer niemand het verwacht. Schwarzengger zelf doet daar niet verbaasd over als hij zich kandidaat stelt. Hij heeft er immers zijn beroep van gemaakt om van rol te veranderen. Nu is het tijd voor die van gouverneur.