Ahold beticht Kneit van afpersing

Supermarktconcern Ahold heeft in Uruguay aangifte gedaan tegen accountant J. Kneit. Het supermarktconcern beschuldigt Kneit onder meer van afpersing.

Kneit is in Zuid-Amerika drijvende kracht achter diverse rechtszaken die tegen Ahold en dochter Disco lopen. Kneit vertegenwoordigt gedupeerde bankrekeninghouders die Ahold medeverantwoordelijk houden voor het verdwijnen van hun geld nadat het zakenimperium van de familie Peirano ineenstortte. De familie was een belangrijke partner van Ahold.

Volgens Ahold zou Kneit, voordat hij rechtszaken aanspande, geld geëist hebben. Ahold heeft hierover correspondentie aan een rechtbank overlegd.

Volgens Ahold dreigde Kneit met het publiekelijk beschuldigen van fraude door Ahold. Ook zou Kneit in brieven gesuggereerd hebben een speciale relatie te hebben met rechter Eguren, een rechter die al diverse keren uitspraken heeft gedaan in Ahold-zaken.

In een brief van 30 september vorig jaar zegt Kneit over een aantal beschuldigingen: ,,Wij weten dat (...) informatieverspreiding naar de internationale persagentschappen eventueel een negatief effect zou kunnen hebben op de publieke opinie en, uiteindelijk, de aandeelhouders. Het is niet ons belang om u schade te berokkenen. Echter we hebben de verantwoording om de tegoeden van onze cliënten te innen.''

Een paar weken later schrijft Kneit: ,,Vanaf nu hangt de bepaling van de procedure/werkmethode volledig van u af. U kunt de voordelen afwegen van een discrete werkmethode voorafgaand aan een rechtsstrijd of ons ertoe brengen andere maatregelen te nemen die als gevolg zouden kunnen hebben dat wij ons meer richten tot de publieke opinie. (...) We geven u de keus.''

Kneit kondigt in een reactie aan Ahold voor de rechter te dagen wegens het openbaar maken van correspondentie. Kneit verzet zich ertegen dat Ahold documentatie naar buiten heeft gebracht zonder dat de auteur dit van tevoren wist. ,,Ahold heeft niet het recht om kopieën van mijn aanklachten af te staan zonder mijn autorisatie.'' Kneit bestrijdt ook andere aantijgingen: ,,Er is nooit sprake van afpersing geweest. In mijn leven heb ik geen enkele peso geëist. De pers heb ik nooit gemanipuleerd en van vriendjes maken met de rechter is al helemaal geen sprake.''

Ahold maakt de prestatiecriteria van Mobergs aangepaste beloningsregeling eerder bekend. Dat zou pas gebeuren in het jaarverslag over 2003 dat in mei 2004 verschijnt. Ahold heeft nu besloten de prestatiecriteria op de eerstvolgende vergadering van aandeelhouders (26 november) bekend te maken.

WWW.NRC.NL: dossier Ahold