AFM gaat grote accountants jaarlijks zelf doorlichten

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal vanaf eind volgend jaar de acht grootste Nederlandse accountantskantoren jaarlijks doorlichten met een team van twintig tot vijfentwintig mensen. AFM gaat de onafhankelijkheid, werkwijze en kwaliteit binnen deze kantoren zelf beoordelen omdat zij volgens AFM-bestuurder P. Koster ,,zo'n beetje alle beursgenoteerde bedrijven controleren. Als het daar mis gaat, kan dat grote gevolgen hebben.'' Onder de acht topkantoren zijn KPMG, Ernst & Young en Pricewaterhousecoopers (PWC).

AFM zal vanaf eind volgend jaar het externe toezicht uitoefenen op accountants, zo heeft minister Zalm van Financiën voorgesteld in een wetsontwerp. Aanleiding voor de wet is de vermeende betrokkenheid van accountants bij fraude, zoals naar voren kwam in de bouwnijverheid enqûete.

Het toezicht wordt nu door de beroepsorganisaties Nivra en Novaa zelf gedaan. Voor een groot deel blijft dit intact, maar AFM zal daarvoor voortaan verantwoordelijk zijn. Het toezicht op de acht belangrijkste accountantskantoren wil AFM echter niet aan de beroepsgroep zelf overlaten.

Bestuursvoorzitter J. Nijhuis van PWC vindt dat AFM op meer dan acht accountantskantoren toezicht moet houden. ,,Ik vind acht een beetje mager. Het zouden er zeg maar twintig moeten zijn. Dat toezicht moet nog meer weg uit de inner circle van het Nivra.''

AFM is op dit moment bezig om accountants aan te trekken die het toezicht een gezicht zullen geven. Koster wil een aantal mensen van kaliber, en probeert deze los te weken bij de grootste accountants. ,,We hebben een beetje geluk dat de markt slecht is. Er zijn hele goede mensen die momenteel de sprong naar de top bij hun kantoor nét niet kunnen maken.''

VRAAGGESPREK: pagina 21