AEX stijgt licht, Hagemeyer hoger

De Europese beurzen herstelden zich vanmorgen van de koersdalingen van gisteren. Geholpen door een wat hoger slot op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger sloot op 9654,6 punten, en een stabiliserende euro, pakten de belangrijkste indices de verliezen weer terug. De euro, waarvan de waardestijging gisteren de stemming drukte, noteerde vandaag tegen het middaguur 1,1792 dollar per euro. Dat was wat hoger dan gisteren maar vergeleken met de 1,1832 die de euro eerder noteerde, aan het eind van de handel in Azië, viel de schade mee.

In Amsterdam was de AEX-index vandaag tegen het middaguur 0,85 procent hoger op 320,97 punten. De koersstijging werd gedragen door de financiële fondsen, waarvan Aegon met een koerswinst van 1,5 procent de uitschieter was. Ook Philips en ASML, met beide een stijging van 2,5 procent, deden het goed.

Grootste winst was er voor het handelshuis Hagemeyer. Het persbureau Reuters meldde dat Hagemeyer, dat wankelt onder een zware schuldenlast, binnen een paar weken met nieuws komt over een schuldsanering. De markten waren er totnutoe van uitgegaan dat de onzekere periode over de financiële sanering van Hagemeyer tot aan het eind van het jaar zou duren.

Hagemeyer ging aanvankelijk 15 procent omhoog. Tegen het middaguur was die stijging teruggelopen tot een kleine 11 procent. De koers was, met 4,45 euro, de hoogste sinds 12 juni van dit jaar.

Ook de andere Europese beurzen waren hoger. In Parijs stond de CAC-index tegen het middaguur op een winst van 0,86 procent. De DAX-index in Frankfurt boekte een winst van 1,45 procent en in Londen kon de FTSE-index met 0,97 procent omhoog.

Op de obligatiemarkt kwamen de koersen onder druk onder invloed van de koersstijgingen op de aandelenmarkten. Het leidende termijncontract voor de Duitse tienjaars-staatsobligatie, de bund future, ging onderuit en bereikte zijn laagste koers in een maand tijd. De effecteive rente op tienjaars staatobligaties steeg naar 4,28 procent.

In Tokio ging de Nikkei-index met 2,6 procent onderuit na een daling van de dollarkoers tot beneden de 110 yen per dollar. In de rest van Azië was de stemming gemengd. Hongkong sloot vrijwel onveranderd, Sydney won 0,7 procent.