Aanblijven coach Louter onzeker

Bondscoach Frank Louter van de Nederlandse turnbond (KNGU) beraadt zich op een nieuwe invulling van zijn functie. Hij zou gevraagd zijn af te zien van zijn werk als clubcoach, omdat die combinatie van functies te vaak tot een botsing van belangen leidt.

Louter had gisteravond op het bondsbureau in Beekbergen een (tweede) gesprek met bondsdirecteur Bert Bode en bestuurslid Wil Uijlenbroek, die met een nieuwe constructie beogen de werkverhouding tussen de bond en de clubs te zuiveren. De vraag is of Louter bereid is afstand te doen van zijn werk bij een club. Hij heeft reeds laten doorschemeren daar weinig voor te voelen, omdat hij actief wil blijven als trainer. Indien de bond vasthoudt aan de scheiding van verantwoordelijkheden is de kans aannemelijk dat Louter stopt als bondscoach.

De bond wil de taken van de bondscoach opnieuw definiëren, omdat de Nederlandse vrouwenploeg in augustus teleurstellend heeft gepresteerd bij de WK in Anaheim. Nederland liep in de landenwedstrijd kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene mis. De KNGU heeft mag maximaal twee turnsters afvaardigen, waar op een team van zes was gerekend. ,,Daardoor is het hele veranderd'', verklaarde bondsdirecteur Bert Bode. ,,In plaats van een heel team klaar te stomen, moet Louter nu twee turnsters voorbereiden op een individuele prestatie.''

En daar wringt de schoen, want de beste turnster van Nederland Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Renske Endel - zijn lid van de Nijmeegse vereniging De Hazenkamp, waar Boris Orlov trainer is. Maar de toch al broze relatie tussen Louter en Orlov is verslechterd nadat de Rus zich kritisch had uitgelaten over het werk van de bondcoach tijdens de WK. Hij verweet Louter er een zooitje van te hebben gemaakt. Bij zowel de Europese kampioenschappen, die komend voorjaar in Amsterdam worden gehouden, als de Spelen van Athene moet Louter als bondscoach nauw samenwerken met Orlov, die al heeft verklaard zijn turnsters te zullen begeleiden bij grote toernooien. En zo lang de coaches zijn gebrouilleerd, lijkt elke vorm van samenwerking een utopie.