Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage over jongeren die treinen bekladden met graffiti. Het Korps Landelijke Politie Diensten wil een proefproces uitlokken om daders als leden van een criminele vereniging te vervolgen. Het kost de Nederlandse Spoorwegen veel geld om de treinen weer schoon te maken. Ned.2, 18.20-19.05u.

B&W. Gesprek met de hoofdrolspelers uit de tv-serie Zeg 'ns AAA die vanaf 12 oktober als toneelstuk is te zien. De VARA zond de serie dertien seizoenen uit. Met onder anderen Carry Tefsen (Mien Dobbelsteen) en Manfred de Graaf (dr. Lansberg). Ned.3, 19.30-20.00u.

Het elfde uur. Gesprek met minister van Onderwijs Maria van der Hoeven over de Nationale Onderwijs Week. Zij reageert op het rapport van de WRR, waarin het gepraat over normen en waarden wordt gehekeld. Voorts presentatrice Caroline Tensen over haar werk als ambassadrice voor goede doelen. Ned.1, 21.53-22.38u,

Nova. Aandacht voor het rapport van de Onderwijsinspectie over islamistische scholen en voor de in Duitsland zeer succesvolle film Goodbye Lenin over nostalgie naar het DDR-tijdperk. Ned.3, 22.20-23.10u.

Barend & Van Dorp. Gast is o.a. theatermaker en musicus Hans Liberg. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over de omstreden steun van tientallen miljoenen guldens die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd overgemaakt naar Jamaica, destijds de lieveling van links Nederland. Het blijkt dat de toenmalige ambtenaar van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens een belangrijke rol speelde. Herfkens weigert commentaar omdat ze vindt dat de minister van destijds (de overleden Jan de Koning) verantwoordelijk was. Ned.3, 20.57-21.30u.

Werken aan werk: Messen. Over het ambacht van het messen maken. Eén van de weinige in Nederland levende messenmakers is Andrew Jordan. Hij stamt uit een Engelse familie van smeden. Ned.3, 21.30-22.00u.

't Zal je maar gebeuren. Portret van jonge Roemeense kinderen die in Boekarest als ratten in riolen leven. Ned.1, 23.10-23.45u.

VPRO's Import: Fujimori-Montesinos. Herhaling uit vorig jaar van het portret van de ex-president van Peru Fujimori. Ned.3, 23.52-0.50u.

DRAMA

Poirot. Engelse serie naar de verhalen van Agatha Christie. Zie tv-vooraf. Canvas, 21.50-22.45u.

FILM

Drowning Mona (Nick Gomez, 2000, VS). Komische misdaadfilm, in de traditie van Agatha Christie, biedt in flashbacks verschillende reconstructies van de moord op Bette Midler in een klein, incestueus provinciestadje. Ook met Danny deVito. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Bad Boys (Michel Bay, 1995, VS). Producenten van Top Gun en de Beverly Hills Cop-serie lieten een debuterende clip- en reclamespecialist een actiefilm regisseren over een undercoverduo van de narcoticabrigade van Miami, dat af moet rekenen met een Europese schurk. Lawaaiig vakwerk zonder een greintje persoonlijkheid. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

.Danton (Andrzej Wajda, 1982, Frankrijk/Polen). Monumentale, door Jean-Claude Carrière geschreven verfilming van het theaterstuk van Stanislawa Przybyszewska (uit 1931) is een grommende weergave van de neergang van de Franse Revolutie, waarin behalve een visie op de (toenmalige) Poolse situatie tevens het deficit van welke revolutionaire omwenteling dan ook valt te herkennen. Gérard Depardieu is weergaloos als idealistische humanist Danton die in het debat met pragmatische Robespierre (Wojciech Pszoniak) ten slotte het leven laat. TV5, 22.30-0.40u.

Breakheart Pass (Tom Gries, 1976, VS). Door Alistair MacLean geschreven verfilming van eigen roman. Mysterieuze moorden teisteren passagiers van trein die door de Rockies van 1870 dendert. BBC1, 1.05-2.40u.

RADIO

Kunststof. Journaliste Mirjam Bartelsman vertelt over haar belevenissen in Noord-Korea. Zij maakte daar een reportageserie over het succes van Het dagboek van Anne Frank. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur optredens van Wim de Bie, K. Michel, Hanz Mirck en Arie Storm. In het tweede uur een documentaire over Marokkaanse jongeren uit Amsterdam-West waarin gesprekken over vooroordelen, slachtofferrol en gevoel voor eigen verantwoordelijkheid. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.