In herfstvakantie 10 pct meer Nederlanders naar buitenland

Volgens ramingen die koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) vandaag bekend heeft gemaakt, gaan de komende twee weken in de herfstvakantie 1,2 miljoen Nederlanders met vakantie. Dat is evenveel als vorig jaar. Naar schatting 550.000 mensen gaan naar het buitenland, een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nederlanders trekken vooral naar Duitsland en België. ,,Onze buurlanden zijn het populairst'', zegt een woordvoerster van TRN. Maar ook Italië is in deze tijd van het jaar nog een gewilde bestemming. De naar schatting 650.000 Nederland die in eigen land blijven, trekken vooral naar de bungalowparken in Brabant, Limburg en Gelderland. ,,Omdat daar de concentratie van bungalowparken het hoogst is'', aldus de woordvoerster. Volgens haar zijn er ook veel mensen die dagtochtjes maken. ,,Behalve het uitwaaien in de bossen is een bezoek aan een museum of attractie vaak ook populair.''

In de eerste week van de herfstvakantie, van 11 tot en met 19 oktober, gaan naar verwachting 700.000 vakantiegangers op pad. In die week hebben scholieren en studenten in het noorden en het midden van het land vrij. In de week daarna is het zuiden vrij, en houden ongeveer een half miljoen Nederlanders vakantie. In die week verwacht TRN ook een toestroom van Duitse toeristen. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben de scholieren vakantie van 18 oktober tot en met 2 november.

De internationale organisatie voor de burgerluchtvaart IATA maakte vandaag bekend dat het herstel van het passagiersvervoer in de luchtvaart aanhoudt. In augustus vervoerden luchtvaartmaatschappijen slechts 0,3 procent minder reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli lag het passagiersvervoer nog 3,6 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.