Europese mobiele telefonie voor Irakezen

Niet het Amerikaanse, maar het Europese systeem voor mobiele telefonie zullen de Irakezen binnenkort gebruiken als ze met elkaar bellen. Gisteren heeft de minister van Telecommunicatie in Irak drie gsm-licenties vergeven aan drie consortia. Het gaat om de eerste grote buitenlandse investering sinds het einde van de oorlog in Irak. De meeste landen in het Midden-Oosten gebruiken het gsm-systeem.

De drie consortia worden geleid door Egyptische en Koeweitse bedrijven. Daarnaast hebben Iraakse bedrijven een belangrijke rol in de consortia. Het is de wens van het tijdelijke bestuur in Irak dat andere Arabische bedrijven, uit bijvoorbeeld Egypte en Koeweit, betrokken zijn bij de telecominfrastructuur.

Door te kiezen voor het gsm-systeem is een groot aantal Amerikaanse bedrijven uitgesloten van deelname. Het in Amerika gebruikte cdma-systeem is ontwikkeld door het Amerikaanse Qualcomm, en landgenoot Lucent is een van de grootste producenten van dit soort systemen. Eerder dit jaar pleitte een Republikeinse senator nog voor het gebruik van Amerikaanse technologie.

De drie consortia hebben voor twee jaar een licentie gekregen. Ze zullen grotendeels gebruikmaken van bestaande infrastructuur waar mogelijk, zodat binnen zes weken delen van het mobiele netwerk in de lucht zullen zijn. De drie licenties dekken ieder een regio in Irak af, maar zullen later ook overlap met elkaar krijgen.

Het besluit om ook niet-Iraakse bedrijven toe te laten, is volgens kenners een poging om de banden te laten aantrekken tussen Irak en Arabische buurlanden. Het eerste consortium wordt geleid door Orascom uit Egypte, de twee andere door respectievelijk MTC en National Mobile Telecommunications uit Koeweit. Verwacht wordt dat de bedrijven ieder honderden miljoen dollar moeten investeren in de mobiele infrastructuur.

De race om de drie licenties is volgens de Iraakse minister van Telecommunicatie `open en transparant' geweest. Uiteindelijk waren 35 bedrijven geïnteresseerd. Volgens The Wall Street Journal vinden enkele bedrijven dat de licentieverdeling niet eerlijk is gespeeld en politieke motieven een rol speelden, gezien de overhand van Koeweitse bedrijven.