Dalí-jaar in Spanje geopend

De Spaanse koning Juan Carlos heeft gisteren in het Dalí-museum in Figueres het startschot gegeven voor het Dalí-jaar. In 2004 wordt de 100ste geboortedag herdacht van de excentrieke Catalaanse surrealist Salvador Dalí, die in 1989 overleed.

Gedurende het herdenkingsjaar worden in Spanje en daarbuiten elf exposities en andere evenementen georganiseerd als concerten, opera's, toneelstukken, films, lezingen en symposia. Ook zullen verscheidene publicaties verschijnen, waaronder de achtdelige uitgave van Dalí's complete werk en een catalogue raisonnée.

Er komen twee grote, reizende tentoonstellingen, waarvan een in januari onder de titel Dalí in Venetië begint en daarna naar de Verenigde Staten zal gaan. De tweede tentoonstelling toont de artistieke diversiteit van Dalí's oeuvre. Deze reist door Spanje en de Verenigde Staten en komt van 5 maart t/m 12 juni 2005 naar Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Andere exposities worden gehouden in Barcelona en in de musea van de stichting Gala-Salvador Dalí in Figueres, Púbol en Port Lligat.