Balkenende: inzet niet mager

Minister-president Balkenende vindt het, in dit stadium van de Europese onderhandelingen over de gezamenlijke grondwet, vooral van belang dat elke lidstaat een eurocommissaris behoudt. Of elke commissaris ook het volledige stemrecht behoudt, acht de premier minder opportuun.

Dat heeft Balkenende gisteren verklaard na afloop van een ontmoeting met zijn Maltese ambtgenoot Fenech Adami in Valetta. Balkenende liet merken weinig te voelen voor het voorstel van de Europese Commissie om het stemrecht van de commissarissen afhankelijk te maken van het onderwerp. Voor hem staat juist het principe van gelijkwaardigheid voorop.

De premier wilde niet ingaan op het dreigement van de VVD gisteren, dat deze coalitiepartij mogelijk een `nee' gaat adviseren bij een nationaal referendum, als de volledig stemgerechtigde commissaris voor elke lidstaat van de EU er niet komt. Op het dreigement als zodanig wilde de premier niet ingaan: ,,Ik heb steeds gezegd dat de toekomst van Nederland in Europa ligt.''

Dat zijn inbreng bij de Europese top in Rome `mager' zou zijn geweest, zoals de VVD hem verwijt, betwist Balkenende: ,,Ik heb daar geen ander standpunt ingenomen dan vorige week in de Tweede Kamer. Ik houd me graag aan mijn eigen consistentie.''