Syrië laat uitgeleverde Canadees vrij

Syrië heeft gisteren onverwachts een Canadees van Syrische komaf vrijgelaten die een jaar geleden door de Amerikaanse autoriteiten naar Damascus was gedeporteerd.

De Canadees, de 32-jarige informaticus Maher Arar, werd beschuldigd van banden met Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda. Zijn vrijlating volgde op de Israëlische luchtaanval op een Palestijns kamp nabij de Syrische hoofdstad Damascus, en volgens sommige speculaties vormde zij een uiting van de Syrische woede over de laconieke Amerikaanse houding daartegenover. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Bill Graham, heeft dat echter tegengesproken.

Een aantal Arabische verdachten van Al-Qaeda activiteit wordt namens de Amerikaanse autoriteiten in Arabische landen ondervraagd, waar de verhoormethoden krachtiger zijn dan op Amerikaanse bodem is toegestaan. Zo wordt in Syrië een Duitser van Syrische geboorte ondervraagd die ervan wordt verdacht een of meer van de vliegtuigkapers te hebben gerecruteerd die de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington uitvoerden. Syrië heeft zich al enkele malen teleurgesteld getoond dat deze medewerking aan de Amerikaanse oorlog tegen terreur niet is beloond.

Het staat niet vast dat de Canadees ook voor Washington werd ondervraagd. Wel was er indertijd grote verbazing dat hij naar Syrië werd uitgewezen – zonder ruggenspraak met de Canadese autoriteiten hoewel die wel onderzoek naar zijn activiteit hadden gedaan – waar hij sinds zijn vertrek in 1988 nooit was teruggeweest. Arar werd 26 september 2002 op de terugreis van een familievakantie aan Tunesië tijdens een tussenlanding in New York gearresteerd en, hoewel hij in het bezit was van een Canadees paspoort, in oktober naar Syrië gestuurd.

De Canadese regering heeft diplomatieke druk op Damascus uitgeoefend om Arar vrij te krijgen. Canadese verzoeken aan de Verenigde Staten om ook hun invloed in Damascus te gebruiken aangezien zij voor de situatie verantwoordelijk waren, werden onlangs nog afgewezen. Volgens minister Graham wordt Arar terug in Canada niet vastgezet.