Staking legt busnet Utrecht stil

Het stadsvervoer in Utrecht is vanmorgen volledig stilgevallen door acties van de vakcentrale FNV tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De werkonderbreking van enkele uren in Utrecht is de eerste van een serie acties die de FNV deze week in het openbaar vervoer organiseert.

,,Er rijdt geen bus meer'', meldde een woordvoerster van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU) tegen het einde van de ochtend. Tot veel problemen heeft dit niet geleid, vooral doordat de spitsreizigers zijn gespaard. Op het Centraal Station van Utrecht wachtten ongeveer 150 mensen vergeefs op een bus, onder wie studenten die het oostelijk gelegen universiteitscomplex De Uithof niet konden bereiken.

,,Het is vervelend dat je altijd wat mensen treft, maar we hebben de reizigers ruimschoots van tevoren geïnformeerd. Ook studenten kunnen de krant lezen'', zei regiobestuurder M. Jansma van de ambtenarenbond Abvakabo rondom het middaguur. Ambtenaren onder wie medewerkers van het GVU en van andere stedelijke diensten demonstreerden vanmiddag op het Vredenburg, in het centrum van Utrecht. ,,Er zijn hier een kleine 500 mensen'', zei Jansma: ,,Wat ons betreft mogen wel meer mensen zich ongerust maken over de kabinetsplannen.''

De FNV heeft onder meer bezwaren tegen de voorgenomen ingrepen van het kabinet in de uittredingsregelingen zoals de VUT en het prepensioen. Omdat minister De Geus heeft aangegeven dat er op onderdelen ruimte is voor onderhandelingen, blijven de vakbonden in gesprek met het kabinet. Tot het najaarsoverleg van 14 oktober gaat de FNV door met acties, die komende zaterdag uitmonden in een staking bij de treinen, de streekbussen en het stadsvervoer in Nijmegen en Groningen.

De matige opkomst bij de demonstratie in Utrecht wijt de FNV aan het slechte weer. ,,Bovendien is een bus met medewerkers van het KNMI nog niet gearriveerd. Blijkbaar hebben we het busverkeer wel erg grondig stilgelegd'', zei Jansma. De busstaking zou tot 14.00 uur duren, maar volgens het GVU zouden pas om 15.30 uur alle bussen weer rijden volgens dienstregeling.