Mahler maakt dorstig

Welke muziek draaiden ze in het onlangs gesloten restaurant Vossius in Amsterdam?

Uit onderzoek van de Universiteit van Leicester en Surrey is gebleken dat klassieke achtergrondmuziek de restaurantbezoeker aanzet tot het bestellen van meer gastronomisch gecompliceerde gerechten en wijnen.

Voor het onderzoek werd in een restaurant gedurende achttien avonden geëxperimenteerd met verschillende soorten muziek, en stilte. Op de avonden met Beethoven, Mahler en Vivaldi werd een hogere omzet gedraaid, met meer bestellingen van voorgerechten, desserts en exclusieve wijnen als voornaamste oorzaak. Volgens de onderzoeker, psycholoog Adrian North, bezorgt klassieke muziek de gasten onbewust een gecultiveerd en beschaafd zelfbeeld. Daardoor zijn zij eerder geneigd tot ``luxe'' bestellingen die worden geassocieerd met het goede leven.

In een eerder onderzoek bewees North al dat Duitse of Franse muziek in restaurants leidt tot een hoger aantal bestellingen van wijnen uit desbetreffende landen.