Bettini wint weer de wereldbeker

Paolo Bettini heeft gisteren weer de wereldbeker wielrennen gewonnen.

Bijna zette hij gisteren de kroon op een prachtig wereldbekerseizoen, maar de vluchtpoging van Paoli Bettini in Parijs-Tours werd in de slotkilometers ongedaan gemaakt. Zijn elfde plaats in de eindsprint was ook ruim voldoende voor prolongatie van de wereldbeker.

De coureur van de ploeg Quick Step is daarmee dit seizoen weer de beste renner in eendaagse wedstrijden gebleken. Nog voor de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen – over twee weken wordt de Ronde van Lombardije verreden– is Bettini al onbereikbaar voor de concurrentie.

De Nederlander Michael Boogerd, tweede in de tussenstand, deed niet eens mee in Parijs-Tours. Hij spaarde zijn krachten voor het wereldkampioenschap van volgende week in Canada. De Belg Peter van Petegem, derde in de rangschikking, reed gisteren vrij anoniem rond.

In de lange, tamelijk vlakke klassieker toonde Bettini gisteren zijn veelzijdige wielertalent. Hij demarreerde in de slotklim alsof de concurrentie stil stond. De vluchtpoging had geen kans van slagen, doordat de slotkilometers vlak waren en het peloton met een snelheid van 70 kilometer per uur in de tegenaanval ging. In het zicht van de haven werd Bettini opgeslokt door de achtervolgende groep.

Bettini bevestigde en passant zijn favorietenrol voor het WK in Hamilton. Daar weet hij zich volgende week omringd door een Italiaanse (landen)ploeg die geheel aan zijn wensen tegemoet komt. Zo zijn twee andere toprenners, Davide Rebellin en Michele Bartoli, niet eens geselecteerd door bondscoach Franco Ballerini. Zij zouden zich niet kunnen wegcijferen voor de aangewezen kopman. Bartoli was eind jaren negentig het voorbeeld van Bettini, die zijn leermeester intussen heeft overvleugeld.

Bettini geldt al twee jaar als 's werelds beste renner in eendaagse wedstrijden. Hij won dit seizoen maar liefst drie wereldbekerwedstrijden: Milaan-Sanremo, HEW Classic en Clasica San Sebastian. Hij miste door een schouderblessure de Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik. De laatste klassieker schreef hij twee keer op zijn naam.

Bettini, die wegens zijn geringe lengte ook wel `krekel' wordt genoemd, was in zijn jeugd een turntalent. Hij is geboren en getogen in Toscane, waar van oudsher goede wielrenners opgroeien. Vorige week werd hij vader van een dochter. Behalve de gezinsuitbreiding en de wereldbeker heeft hij zich dit jaar nog een derde doel gesteld: het WK in Hamilton. Was Mario Cipollini vorig jaar in Zolder de grote favoriet voor de regenboogtrui, volgende week is Bettini de te kloppen man.