Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Wie gaat ervoor zorgen dat Nederland over vier jaar veiliger is? Hierover praten minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) en Minze Beuving, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen. Ned.3, 12.10-13.00u.

Netwerk. Gesprek met Samantha Power over haar boek over genocide en een reportage over de campagne van Arnold Schwartzenegger. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE

R.A.M Special. Schrijver Chuck Palahniuk. Nadat David Fincher in 1999 zijn debuutroman Fight Club verfilmde, met in de hoofdrollen Brad Pitt en Edward Norton, werd de voormalige Amerikaanse truckmonteur Chuck Palahniuk (1962, Wasco) in één klap beroemd. Inmiddels is Palahniuk een cult-held en de trots van Portland, Oregon, de stad waar hij sinds 1980 woont. Ned.3, 19.48-20.50u

Close-Up: portret van Kathleen Ferrier: Een buitengewone diva. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 23.18-00.15u.

FILM

Cirkeline 2: Ost og kaerlighed (Jannik Hastrup, 2000, Denemarken). Vervolgfilm over piepklein, met muizen bevriend plattelandsmeisje. Vanaf 4 jaar. Ketnet, 11.05-12.05u.

Wenn der weisse Flieder wieder blüht (Hans Deppe, 1953, West-Duitsland). Romy Schneider debuteerde op 15-jarige leeftijd in luchtige smartlap over musicus die na jaren terugkeert naar ex-vrouw en dochter. ZDF, 13.55-15.25u.

.Kato apo ta asteria/Under the Stars (Christos Georgiou, 2001, Engeland/Griekenland). Magisch-realistische road movie over de psychische schade die de opdeling van Cyprus (in 1974) teweegbracht. Getraumatiseerde man laat zich door smokkelaarster terugbrengen naar het dorp van zijn jeugd. Ned.3, 14.05-15.32u.

The Last Flight of Noah's Ark (Charles Jarrot, 1980, VS). Disney-avonturenfilm. Op onbewoond eiland gestrand gezelschap, onder wie piloot Elliott Gould en zendelinge Geneviève Bujold, bouwt vliegtuig om tot vaartuig. Met vele dieren. BBC1, 14.05-15.40u.

The Karate Kid III (John G. Avildsen, 1989, VS). Tweede, mechanische vervolg op hit uit 1984, met dezelfde Ralph Macchio als de titelheld en Noriyuki `Pat' Morita als diens mentor. VRT, 15.00-17.10u.

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal Het Kwaad, dat zich dit keer voedt met de notoire kribbebijterigheid van de New Yorkers. Veronica, 18.40-20.30u., onderbroken door reclame.

Life (Ted Demme, 1999, VS). Tandeloze komedie over twee kibbelende vrienden – Eddie Murphy en Martin Lawrence – die ten onrechte levenslang krijgen in het racistische Amerikaanse zuiden van 1932. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

.Îles flottantes (Nanouk Leopold, 2001, Nederland). In haar speelfilmdebuut schetst Leopold een behoedzaam, tragikomisch portret van verraad en vriendschap tussen drie `meisjes van dertig'. Ned.3, 22.10-23.37u.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Minder geslaagde poging om van Amerika's Vietnamverleden een actiekomedie te maken. Mel Gibson als sensatiebeluste piloot die in opdracht van de CIA heroïne smokkelt. BBC1, 0.10-1.55u.

PRAATPROGRAMMA

Vrije Geluiden. Gesprek met Pierre Audi, die vijftien jaar geleden aantrad als artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Terugblik op een carrière en vooruitblik op nog te verwezenlijken dromen. Ned.3, 11.00-12.00u

IKON Live: Oprecht en nieuwsgierig. Tv-magazine over religie en cultuur, waarin Anneke Schrijver `op zoek gaat naar schoonheid, troost en ontroering'. Te gast is kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Ned.1, 16.26-17.00u

Boeken op zondag. Gesprekken met illustratrice Marit Törnqvist, kinderboekenschrijfster Rita Verschuur en romanschrijfster Maya Rasker. Ned.3, 17.00-17.55u.

Kruispunt. Over de onlangs overleden Fransman Vincent Humbert, die door een auto-ongeluk volledig verlamd raakte en wilde sterven. Zijn situatie kwam in de publiciteit toen hij president Chirac in een brief vroeg hem het recht te verlenen `waardig te sterven'. Euthanasie is in Frankrijk verboden en Chirac zei niets te kunnen doen. Ned.1, 22.40-23.15u.

John M. Coetzee. Herhaling van een moeizaam gesprek met de Zuid-Afrikaanse schrijver aan wie donderdag de Nobelprijs voor literatuur werd toegekend. Coetzee, een schuwe perfectionist die zelden of nooit interviews geeft, maakte een uitzondering voor Wim Kayzer, toen die hem benaderde voor zijn VPRO-serie `Van de schoonheid en de troost'. Ned.3, 23.30-24.50u.

AMUSEMENT

Wintertijd. Te gast is Deborah Harry (Blondie). RTL5, 22.45-23.30u

RADIO

OVT. Onder meer een gesprek met historisch wiskundige Danny Beckers. Naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Paus Johannes Paulus II een gesprek met kerkhistoricus Peter Nissen. Voorts aandacht voor de geschiedenis van de komma en het 80-jarig bestaan van het Belgische jaarblad Snoecks. Radio 1, 10.00-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Aandacht voor de verkiezingen in Tsjetsjenië en de vraag waarom de wereld zich heeft afgewend van deze deelrepubliek. Ans Zwerver van GroenLinks en Egbert Wesselink van Pax Christi geven commentaar. Verder over de 25 jaar geleden overleden Jacques Brel. 747AM, 13.02-15.00u.