Revival

Precies tien jaar na hun in september 1993 behaalde wereldtitel veroverden Wubbo de Boer en Bauke Muller afgelopen zondag de landstitel in de Meesterklasse paren. Het samenspel Muller en De Boer is van tijdelijke aard, want het partnership was al jaren geleden opgebroken. Eigenlijk fungeerde Wubbo de Boer als stand-in voor Simon de Wijs, die op huwelijksreis is. Nog opmerkelijker is de promotie van Bob Drijver, samen met Yke Smit, uit de Eerste divisie naar de Meesterklasse. De zestienjarige Drijver wordt daardoor de jongste speler die ooit in de hoogste klasse is uitgekomen. Smit overigens is al 34 en daarmee ben je tegenwoordig oud als bridger.

Het is de tweede knappe prestatie van Drijver binnen een paar maanden. Deze zomer won hij samen met zijn oudere broer Bas (22) brons op het WK paren voor junioren. Misschien zou hier een fraaie actie van de landskampioenen op zijn plaats zijn. Als hommage aan de jeugd wil ik u echter dit spel van Bob Drijver uit de Eerste divisie niet onthouden.

N/Allen

♠ 4 3 2

♡ 9 7 5

♦ H 9 8 7 2

♣ V 9

♠ V B 9 6

♠ A H 8 7

♡ B

♡ H 6 4 2

♦ B 10 5 4

♦ A V

♣ A H B 3

♣8 6 5

♠ 10 5

♡ A V 10 8 3

♦ 6 3

♣ 10 7 4 2

Via een 1SA opening en Stayman zat Bob Drijver als oost in 4♠, waartegen zuid uitkwam met ♣7. De leider won het aas, speelde ruiten naar de vrouw, incasseerde troefaas en ♦A en speelde troefzeven naar de vrouw. Drijver was het vallen van troeftien niet ontgaan. Nu volgde ♦10 van tafel. Noord dekte niet en Drijver gooide een klaveren af, terwijl zuid zich ontdeed van een harten. Noord dekte de vierde ruiten wel, maar Drijver troefde af met de acht, stak over met ♣H, waaronder de vrouw viel en liet vervolgens ♡B doorlopen naar de vrouw van zuid. Deze ging door met klaveren, voor het drietje van tafel en troefheer in de hand. Drijver troefde een harten met de negen, trok met de boer de laatste troef van noord en maakte met ♣B de laatste slag. Vierschoppen met twee overslagen betekende een gedeelde top voor de promovendi.