Querida Máxima,

De Argentijnen zijn er door bezeten. De misdaad wordt hier zo uitvoerig belicht dat zelfs de allerdappersten onvermijdelijk bibberend over straat gaan. Alles draait om het geboefte.

Ook op de Dag van de Lente die we hier onlangs vierden. Je landgenoten spraken van een día hermosa, een prachtdag, maar dat is omdat ze nu eenmaal graag overdrijven. Het was vooral heiig en af en toe behoorlijk fris. Het voorjaar komt in Buenos Aires slechts met vallen en opstaan van de grond.

Ongeveer vijfentwintigduizend studenten vierden het begin van het seizoen van de liefde – gek genoeg tevens de dag van de student – traditioneel in de parken van Palermo picknickend, voetballend, vliegerend en met te veel bier en rode wijn. In Parque Rivadavia hield een poppenspeelster de kleintjes bezig met een interactieve voorstelling. De hoofdrollen waren voor een vrolijke koekjesverkoopster en een duivel die te pas en te onpas opdook om de deegwaren te klauwen. De boef werd uiteindelijk met hulp van de verontwaardigde kijkertjes op heterdaad betrapt. Maar ondanks zijn na de aanhouding gedane belofte dat hij het nunca mas – nooit meer – zou doen, verviel hij al snel weer in zijn foute gedrag. Pas toen de duivel met een juten zak over zijn hoofd achter het zwarte poppenkastgordijn wreed naar beneden werd gedonderd, bleek de orde hersteld.

Het was een wijze les voor de kinderen. Ook de ouders krijgen dagelijks via de media een royale portie aanrandingen, berovingen, diefstallen of ontvoeringen opgediend. Want ook al maakten de autoriteiten vorige maand aan de vooravond van burgemeestersverkiezingen bekend dat de misdaad daalt, in de dagelijkse berichtgeving is daar helaas nog niet veel van te merken. Er worden namelijk wel veel boeven gearresteerd, het is tegelijkertijd verontrustend dat onder de criminelen opvallend veel politiemensen blijken te zitten. Zelfs de enige vrouwelijke politiecommissaris van Buenos Aires is onlangs op non-actief gesteld. Ze wordt beschuldigd van het seksueel aanranden van een mannelijke onderknuppel.

Een grote plaag blijven de kleine ontvoeringen. Dan word je gedwongen geld te pinnen voor een ander. Vervolgens wordt het slachtoffer tot na middernacht vastgehouden om nog een keer het maximale bedrag uit een geldautomaat te halen. Maar dan heb je geluk gehad. Sommige slachtoffers worden pas vrijgelaten na betaling van losgeld. De jonste trend is om het thuisfront onder druk te zetten door een afgehakte vinger van het slachtoffer op te sturen. De ouders van een 32-jarige vrouw kregen vorige maand bovendien een videoband waarop te zien was hoe de vinger werd verwijderd.

En dan is er nog de drugshandel. In de badplaats Mar del Plata zijn vorige maand zestien personen aangehouden die op allerlei plekken in de stad hasjplantages bleken te exploiteren. De politiewoordvoerder zei dat de kwaliteit van de verdovende middelen meer dan uitstekend was. Dat kwam volgens hem omdat de drugsboeren al hun informatie over de hasjteelt hadden betrokken van bijzonder instructieve internetsites uit Holland. Ja, ik heb hier heel wat uit te leggen maar ik doe het graag.

Alsnog een feliz primavera, princesa. De lammetjes staan in de wei.

Buenos_Aires@nrc.nl