Moeder Theresa

Wat Oasis en Robbie Williams niet lukte, ging bij Dido in een handomdraai. De Engelse zangeres Dido Armstrong veroverde de Amerikaanse markt met haar debuutalbum, nadat rapper Eminem een fragment uit haar zachtmoedige liedje `Thank you' had gebruikt als rustpunt in zijn turbulente hitsingle `Stan'. Van het in 2000 verschenen No Angel werden twaalf miljoen exemplaren verkocht, niet in het minst omdat Dido's prettig in het gehoor liggende muziek de toepassing doorstond als koel swingende restaurantmuzak of als kooplustbevorderende soundtrack voor modewinkels. Oudere broer en Faithless-producer Rollo Armstrong gaf haar milde popliedjes een hedendaags dancevernisjes en met de bitterzoete melancholie in haar stem won ze een breed publiek.

Dat alles zou een cynisch geprefabriceerde succesformule kunnen zijn, ware het niet dat Dido binnen het kader van toegankelijke consumptiepop weet te ontroeren met persoonlijke teksten en een oprechte snik in haar stem. Het tweede, opnieuw in samenwerking met Rollo geproduceerde album Life For Rent heeft de opgelegde dance-uitstapjes niet meer nodig en klinkt evenwichtiger dan het debuut. Elektronische ritmes en zwoele synthesizers vormen een organisch geheel met vloeiende folkmelodieën, het meest opvallend in `Who makes you feel' dat het geluid van krakende platen en Hawaïgitaar koppelt aan een weemoedige tekst over verloren liefde. In twaalf liedjes ontvouwt Dido haar romantisch universum, van een liefde die schipbreuk doorstaat in `White flag' tot de tragische vertelling van twee geliefden die zich in verschillende werelddelen bevinden: `As the sun rises on Mary, it sets on him'. Als een Moeder Theresa van de pop brengt ze troost aan sombere zielen met `See the sun', waarin ze hoogst persoonlijk de gordijnen opent om het zonlicht binnen te laten. Maar wie al te lang bij de pakken neer blijft zitten, spreekt ze vermanend toe in `See you when you're 40': denk niet dat het cool is om te zwelgen in misère, want je eindigt als eenzame ouwe zeurpiet. Met subtiele gebruikmaking van moderne productietechniek is Life For Rent een folkplaat van nu met een tijdloze uitstraling, voor iedereen die niet bang is om zich de oren te laten strelen.

Dido: Life For Rent (Cheeky Records/BMG)