Dopingzondaars in Vlaanderen komen op openbare lijst

De namen van Vlaamse dopingzondaars zullen vanaf volgend jaar openbaar worden gemaakt, zo hebben diverse Belgische media gisteren gemeld. De maatregel maakt deel uit van een nieuw decreet dat vorige week werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Het Vlaams parlement zal zich nog over de kwestie moeten buigen voordat betrapte sporters op een openbare `zwarte lijst' verschijnen.

,,Het doel is niet om de atleten aan de schandpaal te nagelen'', verduidelijkte de Vlaamse sportminister Keulen. ,,We willen organisatoren goed informeren, zodat ze geen `positieve' sporters laten deelnemen aan hun wedstrijden. Daarnaast krijgen ook alle atleten duidelijkheid.''

Wanneer het Vlaamse parlement zijn goedkeuring verleent, zullen de namen van betrapte sporters op een website (www.dopinglijn.be) worden gezet. Pas op het moment dat de schorsing is afgelopen, verdwijnt de naam weer van de internetsite.

In een reactie op de recente dopingschandalen in België kondigde de minister eerder al aan dat hij sporters strenger wil controleren op doping. De sporters zouden in zijn voorstel ook onaangekondigd buiten de competities controles moeten ondergaan, net zoals dat nu al in internationaal verband gebeurt met de zogeheten out-of-competition-testen. Sporters dienen als het aan Keulen ligt voortaan ook bloed af te staan, om het eventuele gebruik van het verboden bloeddopingmiddel epo aan te tonen.