Advocaat?

Bondscoach Dick Advocaat schorste de internationals Fernando Ricksen en Ruud van Nistelrooy om disciplinaire redenen. Heeft de trainer van het Nederlands voetbalelftal nog voldoende autoriteit?

George Knobel, oud-bondscoach: ,,Als er iets is gebeurd wat niet door de beugel kan, dan heeft Advocaat de juiste beslissingen genomen. Hopelijk maakt hij geen onderscheid tussen spelers. Van Nistelrooy ontstak in blinde woede toen hij tegen Tsjechië werd gewisseld. Die zaak kun je van twee kanten bekijken. Enerzijds heb je het gegeven dat de veelscorende spits van Manchester United te weinig doelpunten maakt in Oranje, aan de andere kant is het uitermate vervelend voor Van Nistelrooy om in die belangrijke wedstrijd gewisseld te worden. Afgezien van het feit dat de maatregel van Advocaat jegens Van Nistelrooy weinig effect zal hebben, valt het te bezien hoe Van Nistelrooy reageert als Advocaat hem écht nodig heeft. Het is moeilijk te zeggen of Advocaat zijn selectie in de hand heeft. De ontevredenheid bij vooral zijn aanvallers komt doordat die nauwelijks gevoed worden door creatieve middenvelders.''

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,Een bondscoach moet het altijd doen met een lastige groep spelers. Topsporters hebben aparte karakters, het is niet eenvoudig om van zo'n groepje een eenheid te vormen. Ik kan me niet voorstellen dat Advocaat problemen heeft met leidinggeven, daar is hij de man niet naar. De schorsingen voor Van Nistelrooy en Ricksen zijn terecht, al gebeurt er in elke selectie wel wat. Toen Duitsland er op het EK van 2000 uitvloog, lieten de spelers van die ploeg ook de teugels vieren. Het grootste probleem van het Nederlands elftal is dat geen enkel incident binnen vier muren blijft. Blijkbaar vertellen sommige spelers alles door aan hun vriendjes van de pers. Het vervelende is dat een gedeelte van de media graag partij kiest en zaken opblaast.''

Ben de Graaf, voormalig chef-sport de Volkskrant: ,,Ik denk niet dat Advocaat in staat is om zijn selectie op een fatsoenlijke manier te leiden. Zijn spelers verdienen veel geld, hebben allemaal hun eigen invloedrijke zaakwaarnemers en zijn eigenlijk zelfstandig opererende bv'tjes binnen een ploeg. Ook onder de oud-bondscoaches Van Gaal en Hiddink straalde de groep geen solidariteit uit. De meeste spelers vinden zichzelf geweldig. Ik las een interview met Van Nistelrooy waarin hij zei graag Europees kampioen te willen worden. Helaas voor hem behoort Nederland hoogstens tot de Europese subtop. De schorsing van Van Nistelrooy is het resultaat van het labbekakkerige gedrag van Advocaat. Wat heeft die uitsluiting voor het nietszeggende duel tegen Moldavië voor nut? Als Advocaat echt een daad wil stellen, moet hij Van Nistelrooy schorsen voor de play-offwedstrijden van Oranje. Ach, naarmate spelers meer gaan verdienen gaan ze zich vreemder gedragen.''

Toon Gerbrands, directeur DSB-schaatsgroep en oud-bondscoach Nederlandse volleybalploeg: ,,Als bondscoach heb ik ook stevige beslissingen moeten nemen. Zo heb ik Peter Blangé ooit weggestuurd. Met bepaalde kritiek van spelers had ik zelden moeite: in één-op-één-gesprekken haalde ik de kou uit de lucht. Binnen het proces van teambuilding stelt een coach waarden en normen vast. Als er iets plaatsvindt wat niet door de beugel kan, moeten maatregelen worden genomen. Wat mij betreft staat Advocaat niet ter discussie, hij is op dit moment de juiste man voor Oranje. Het enige puntje van kritiek dat me te binnenschiet, is dat hij Ricksen misschien te laat heeft bestraft. Als Advocaat in een eerder stadium het gedrag van Ricksen had gekapitteld, was Van Nistelrooy misschien niet zijn boekje te buiten gegaan.''

Sjaak Swart, oud-international: ,,Advocaat is de juiste man op de juiste plek, bovendien heeft hij goede mensen om zich heen verzameld. Hij moet gewoon op zijn plek blijven zitten. Vroeger gebeurde er ook weleens wat, in mijn tijd trapten spelers ook deuren in. En ook toen kwamen incidenten naar buiten. Als ik me niet vergis heeft heel Nederland kunnen volgen wat er op het WK van 1974 allemaal gebeurde. Als het om discipline en teamgeest gaat moeten de spelers van het Nederlands elftal bij zichzelf te rade gaan. Die jongens kunnen goed voetballen, ze mogen zich dan ook best afvragen waarom Oranje stroef draait.''