Aantal banen in VS plots fors gestegen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september onverwacht toegenomen na een neergaande lijn van zeven maanden op rij. Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief de landbouw, steeg met 57.000.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt.

De meeste analisten hadden een verdere vermindering van het aantal banen voorspeld met 15.000 à 25.000. Ze rekenden op een stijging van het percentage werklozen onder de beroepsbevolking van 6,1 tot 6,2, maar daarin kwam vorige maand geen verandering.

,,Er komen meer aanwijzingen dat de arbeidmarkt zich aan het stabiliseren is'', zei John Ryding, analist bij de zakenbank Bear Stearns gisteren in een reactie. ,,Wij rekenen er op dat het aantal banen verder zal toenemen en dat de werkloosheid heeft gepiekt in juni met een percentage van 6,4 procent.''

Het onverwacht gunstige nieuws over de Amerikaanse economie zorgde gisteren op de valutamarkten voor een herstel van de dollar tegenover de euro. De koers van de Europese munteenheid zakte na de publicatie van de cijfers van 1,17 naar 1,1630 dollar. De koerswinsten op de Europese effectenbeurzen werden flink groter.

De ontwikkeling op de arbeidsmarkt in augustus viel minder slecht uit dan in eerste instantie was berekend. De vermindering van het aantal arbeidsplaatsen in die maand is fors gecorrigeerd van 93.000 tot 41.000. In de zeven maanden tot en met augustus verdwenen bijna 600.000 arbeidsplaatsen, ondanks groei van de Amerikaanse economie. Het lijkt nu wel wat beter te gaan, maar volgens de officiële cijfers zijn er nog steeds zo'n 9 miljoen Amerikanen op zoek naar werk. Sinds het aantreden van Bush als president zijn er 2,6 miljoen banen verloren gegaan.

In de industrie, waar dit jaar de hardste klappen vielen, is het tempo van het banenverlies afgenomen. In september nam het aantal banen af met 29.000. In de dienstverlening was er een groei met 74.000 arbeidsplaatsen. Het gemiddelde uurloon in de Verenigde Staten ging vorige maand omlaag met een dollarcent tot 15,45 dollar, de eerste daling sinds mei 1989. Dat geeft aan dat er bepaald nog geen sprake is van opwaartse druk op de lonen door verkrapping van het arbeidsaanbod.

Beursweekoverzicht: pagina 19