Beurs wacht op banencijfers VS

De meeste Europese aandelenbeurzen stonden vanochtend op lichte winst, gesteund door een hoger slot van Wall Street, In New York sloot de Dow-Jonesindex achttien punten hoger op 9.488. De beleggers waren in afwachting van vanmiddag, wanneer het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid de gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt van september bekendgemaakt. De laatste keer zorgde een tegenvallende banengroei voor enige onrust op de financiële markten.

In heel Europa waren de technologiefondsen gevraagd. De stijging had onder meer te maken met de cijfers van het Amerikaanse softwarebedrijf Siebel. Siebel liet weten dat zijn omzet aan het verminderen is, maar dat zijn winst zal uitkomen op het niveau dat analisten hebben voorzien. In Frankfurt was de softwareonderneming SAP 3 procent hoger, goed voor de op twee na bovenste plek in de beursindex.

In Amsterdam stond de AEX-index bijna 3 punten hoger op 317 punten, een winst van bijna 1 procent. Koploper was machinebouwer ASML, toeleverancier van de chipindustrie. Het fonds profiteerde van een hoger slot van technologiebeurs Nasdaq en redelijke vooruitzichten in de chipindustrie. ASML steeg met 4 procent naar een koers van 12,12 euro. Ook Philips, eveneens actief in de halfgeleiderindustrie, boekte winst en steeg met 1,8 procent naar 20,82 euro. Heineken, dat vandaag aankondigde een lening af te sluiten ter financiering van de eerder aangekochte Oostenrijkse brouwer BBAG, bleef nagenoeg onveranderd. Ahold daarentegen, dat gisteren al 7 procent won na bekendmaking van de uitgestelde jaarcijfers 2002, stond op winst. De supermark

eten steeg licht met een half procent naar 8,86 euro.

DSM, dat vandaag bekendmaakte dat de resultaten in het derde kwartaal onder nul uitkomen, ging met 0,6 procent vooruit naar 39,67. Het bedrijf is optimistisch over de integratie van de ochte vitamines van Roche.

Bij de lokale fondsen was er veel waardering van beleggers voor de verkoop door BAM van baggerpoot BHD. Het aandeel won 7 procent. Met de verkoop versterkt BAM Groep zijn relatief zwakke balans. De baggerdivisie was jarenlang inzet van een aandeelhoudersstrijd, voornamelijk die van HBG.

De euro noteerde vanochtend 1,1710 dollar, vergelijkbaar met het niveau van gisteren.