Veel strengere aanpak van drugssmokkel

De Nederlandse douane heeft in een nog vertrouwelijk plan drastische maatregelen voorgesteld aan minister Donner (Justitie) om de drugssmokkel op Schiphol aan te pakken.

Alle passagiers uit de Nederlandse Antillen en Suriname zouden door medewerkers van douane en marechaussee persoon voor persoon gecontroleerd moeten worden. De maatregelen werden gisteren door RTL Nieuws onthuld. Een woordvoerder van Justitie bevestigt de strekking van het plan.

Donner heeft de betrokken instanties gevraagd om suggesties voor de strijd tegen de drugssmokkel, omdat het huidige beleid onvoldoende werkt. Volgens zijn woordvoerder komen marechaussee en openbaar ministerie met plannen. De douane werkt niet aan een apart plan, het beleid komt in nauw overleg met marechaussee en openbaar ministerie (OM) tot stand. Eind oktober zal Donner bekendmaken hoe het nieuwe offensief eruit ziet.

Volgens gegevens van de douane hebben de meeste koeriers die op Schiphol worden aangehouden de Nederlandse nationaliteit. Van hen is 70 procent van Antilliaanse afkomst. De helft woont in Nederland. De koeriers zijn overwegend tussen de 20 en 35 jaar en spreken slecht Nederlands. Ze zijn laaggeschoold en meestal werkloos. Van de opgepakte koeriers ontving 76 procent in Nederland een uitkering.

Naar schatting komt jaarlijks 40.000 kilo cocaïne via Schiphol Nederland binnen. Het aantal opgepakte drugskoeriers neemt toe. In 2001 waren het er 1.303, in 2002 2.176 en in de eerste zeven maanden van 2003 1.379. Toch wordt aangenomen dat op elke aangehouden smokkelaar vijf andere door de douane komen.

Donner wil nu een rigoureuzer aanpak. Vanaf november zouden alle pasagiers op risicovluchten bij aankomst moeten worden gecontroleerd. Koeriers met meer dan twee kilo drugs bij zich komen direct voor de rechter, koeriers met minder dan twee kilo drugs worden met een dagvaarding naar huis gestuurd.