Sportende werknemer gezonder

Sportieve werknemers zijn minder vaak ziek dan hun niet-sportende collega's. Over een periode van vier jaar verzuimden sporters gemiddeld 25 dagen minder van hun werk dan werknemers die in die periode geen sport beoefenden. Het verschil loopt op tot ruim 50 ziektedagen in vergelijking met werknemers die nog nooit hebben gesport in hun vrije tijd.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van TNO Arbeid. Voor dit onderzoek zijn ruim 1.700 werknemers in 34 verschillende branches ondervraagd. De groep werknemers is drie jaar lang gevolgd.

Het verschil in ziekteverzuim tussen sporters en niet-sporters is volgens het onderzoeksinstituut groter in de beroepsgroepen die veel zittend werk verrichten.

Niet-sporters blijken volgens TNO Arbeid niet alleen een iets grotere kans te hebben om ziek te worden, maar ook minder snel te herstellen. Sporters herstellen over het algemeen in vijf verzuimdagen en niet-sporters hebben langer nodig. Werknemers die nooit gesport hebben, houden ook na deze vijf dagen nog een lagere kans op herstel.

TNO Arbeid concludeert op basis van dit onderzoek dat het voor werkgevers lucratief kan zijn om hun personeel te stimuleren voldoende te bewegen. Toch blijkt volgens het onderzoeksinstituut slechts 14 procent van de bedrijven met meer dan vijftig werknemers ,,iets aan bewegingsstimulering'' te doen. TNO stelt dat bedrijven hiermee een goedkope kans laten liggen om snel de arbeidsproductiviteit te bevorderen.