Noord-Korea zegt te werken aan atoombommen

Noord-Korea heeft een nieuwe stap gezet die mogelijk leidt tot de productie van atoombommen. Dat heeft de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Choe Su-hon, in New York gezegd.

Volgens de onderminister, geciteerd door persbureau Nieuw China, heeft Noord-Korea 8.000 uraniumstaven in de kerncentrale van Yongbyan verrijkt waardoor voldoende plutonium is verkregen om verschillende nieuwe kernwapens te maken. Met de nu gewonnen brandstof zouden binnen enkele maanden zes atoombommen gefabriceerd kunnen worden. Aangenomen wordt dat Noord-Korea al sinds het begin van de jaren '90 mogelijk twee kernwapens heeft.

Ook het officiële Noord-Koreaanse persbureau KNCA heeft vanochtend bevestigd dat het bewind in Pyongyang serieus werkt aan verdere versterking van de ,,nucleaire afschrikking'', volgens Noord-Korea nodig om tegenwicht te bieden aan de agressieve politiek van de Verenigde Staten. Onderhandelingen in Peking tussen Noord-Korea en de VS, waaraan ook China, Rusland, Japan en Zuid-Korea deelnamen, leidden afgelopen augustus niet tot ontspanning over het omstreden Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Waarnemers vermoeden dat Noord-Korea nu de druk wil vergroten voor toekomstig overleg met de VS.

De reactor in Yongbyan werd in 1994 gesloten krachtens een overeenkomst met de VS, waarbij internationale steun werd beloofd voor de bouw van een andere, veilige kerncentrale. Daarmee wilde Washington Noord-Korea afhouden van de ontwikkeling van kernwapens. Pyongyang heeft steeds volgehouden dat zijn nucleaire programma is gericht op stroomvoorziening. Maar in New York, waar hij op bezoek is bij de Verenigde Naties, zei onderminister Choe Su-hon voor de eerste keer dat ,,het doel'' van de opwerking van de in Yongbyan nog aanwezige brandstofstaven is ,,veranderd''. Hij voegde er aan toe dat nog meer brandstofstaven zullen worden opgewerkt, maar dat Noord-Korea niet uit is op export van nucleaire capaciteit naar derde landen.

De nieuwe berichten volgen op de Noord-Koreaanse mededeling in april, dat was begonnen met de opwerking van de in 1994 in Yongbyan achtergebleven 8.000 uraniumstaven. Dat bericht leidde toen tot verwarring omdat Amerikaanse deskundigen zeiden via onder andere metingen in de lucht niets te hebben gemerkt van hernieuwde activiteit in de kerncentrale. In juli kwam vervolgens het nieuws dat de Amerikaanse geheime dienst wel degelijk over informatie beschikte dat Noord-Korea bezig was het opwerken van nucleaire splijtstof. Het hoofd van het Internationale Atoomenegie Agentschap, ElBaradei zei in juli dat in Noord-Korea ,,de meest acute en serieuze bedreiging voor het non-proliferatiebeleid'' bestaat.