Zielsverhuizing

Zit er iets subversiefs in de zoveelste `body switch-film' Freaky Friday door een hoofdrol voor Jamie Lee Curtis? Die heeft namelijk als bijnaam `the body', verwijzend naar het gerucht dat ze een `supervrouw' zou zijn, biologisch jargon voor een vrouw met twee X-chromosomen en een extra Y-chromosoom, die er de oorzaak van zouden zijn dat Curtis een en al benen en borsten is. Ondermijnend voor ideeën over schoonheidsidealen, vrouwbeelden of leeftijdsclichés is de film over de tijdelijke zielsverhuizing van grungedochter Anna (Lohan) en haar met zes mobieltjes rondrennende moeder Curtis nergens. Misschien doordat hij een remake is van de Disney-klassieker uit 1977 waarin een piepjonge Jodie Foster de show stal.

Freaky Friday. Regie: Mark Waters. Met: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan. In 70 bioscopen.