Seks & drugs, maar wel arty

Opblijven tot drie uur vannacht als Twelve Monkeys op de BBC is geweest, dat is op een doordeweekse dag geen reële optie, En daarbij: de barokke fantasie van Terry Gilliam komt toch eens in de zoveel maanden op televisie voorbij.

Kijken we naar Go, zo'n onafhankelijk geproduceerde film die ze in Amerika heel stout vinden omdat er xtc wordt geslikt en twee jongens elkaar daadwerkelijk zoenen. Wat dat betreft wordt het verschil tussen de indies en de mainstream trouwens snel kleiner. In de reeks American Pie-films drinken, snuiven, slikken, roken en pakken de kids ook alles wat los en vast zit. Over een van die films schreef de Amerikaanse criticus Roger Ebert: ,,Vroeger gingen kinderen naar de bioscoop om volwassenen te zien vrijen, tegenwoordig gaan volwassenen naar de bioscoop om kinderen te zien vrijen.''

Zo is het ook in Go – alleen dan wat meer arty. Go cirkelt rond een groepje jongeren dat weer cirkelt rond een supermarkt in een niet nader genoemde plaats in de kerstperiode.

Regisseur Liman (die later The Bourne Identity zou maken) kiest drie ingangen om hun verhaal te vertellen. Die ingangen zijn als het ware in hetzelfde portaal en de gangen erachter kruisen elkaar af en toe.

Zo volgen we eerst Ronnan die bij toeval een xtc-dealtje overneemt om de huur te kunnen betalen. (Waarbij actrice Sarah Polley moet worden geprezen, ze heeft de kalverogen van Uma Thurman en het humeur van W.C. Fields.)

Dan volgen we Simon die anders altijd dit soort dealtjes doet, maar het kerstweekend even naar Las Vegas wilde. En ten slotte Zack en Adam die bij Ronnan xtc bestellen, maar dan als gedwongen politie-informanten.

Het zijn wilde rondes, met seks, achtervolgingen, schietpartijen – geen wonder dat Veronica hem uitzendt. Er zit wel een soort van moraal in. Want allemaal doen ze iets ongebruikelijks en (moreel) fouts, ze branden er allemaal hun vingers aan en ten slotte hebben ze iets geleerd. Hoewel? Dit waren de kerstdagen en wat is de eerste vraag die ze zich stellen als ze de boel weer een beetje op orde hebben? ,,Wat doen we met Oud en Nieuw?''

Go (Doug Liman, 1999, VS). Veronica, 20.30-22.25u.