Race tegen de klok om Ahold-cijfers klaar te krijgen

Op het hoofdkantoor van supermarktbedrijf Ahold in Zaandam werd gisteren tot laat gewerkt aan de jaarcijfers van 2002. Accountants, juristen en alle Ahold-bestuurders praatten over de laatste details.

Bestuursvoorzitter Anders Moberg en financieel bestuurder Hannu Ryöppönen waren de afgelopen dagen vrijwel permanent aanwezig. Volgens een woordvoerder van Ahold arriveerden ze gisterenochtend rond de klok van half acht en vertrokken zij gisteren laat.

Om tijd te sparen, overnachten veel bestuurders in een hotel in de omgeving van Zaandam. Een cateringservice bezorgde gisteravond de diners voor de overwerkende Ahold-medewerkers. Het is onbekend hoeveel medewerkers en accountants van Deloitte & Touche gisteravond op het hoofdkantoor aan het werk waren.

Ahold stelde diverse keren zijn jaarcijfers over 2002 uit, deze week nog met één dag. Na sluiting van de beurs in New York, vanavond om tien uur, overhandigt Ahold de jaarcijfers aan zijn banken. Morgenvroeg publiceert het concern de herziene resultaten over 2000, 2001 en 2002. De herziening is nodig vanwege fraude bij dochterbedrijf US Foodservice, onregelmatigheden in Argentinië en de verkeerde boekhoudkundige verwerking van resultaten bij joint-ventures.

De meeste analisten denken dat Ahold morgen een miljardenverlies aankondigt. De omvang van de verliezen wordt niet zozeer bepaald door de manier waarop de supermarkten van Ahold momenteel draaien, maar vooral door de besluitvorming van de nieuwe bestuurders. Zij beslissen hoeveel geld zij opzij zetten voor saneringen en in hoeverre dochterbedrijven worden afgewaardeerd. De grootste afwaardering wordt verwacht bij US Foodservice. Daar werden de laatste jaren de operationele resultaten bijna 1 miljard te hoog voorgesteld door inkoopkortingen te snel in te boeken.