Nicolaï: referendum riskant

Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken (VVD) vindt een raadplegend referendum over de Europese grondwet riskant. ,,De kans is groot dat het al snel over Europa in het algemeen zal gaan, of erger nog, over het kabinet-Balkenende en de bezuinigingen. Daar zou niemand mee gediend zijn'', zegt Nicolaï vandaag in een gesprek met deze krant.

Een ruime Kamermeerderheid, waaronder Nicolaï's eigen partij, heeft zich inmiddels uitgesproken vóór zo'n volksraadpleging. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen, maar volgens de staatssecretaris kan het nauwelijks om de wens van de Tweede Kamer heen.

Nicolaï acht een referendum hachelijk. ,,Het zal verdraaid lastig zijn zo'n ingewikkeld verdrag als een Europese grondwet in een referendum voor te leggen'', zegt de staatssecretaris. ,,Natuurlijk, als er een referendum komt, ga ik er de boer voor op. Wat zijn de voordelen? Wat is ons belang? Maar ik ben me terdege bewust van de risico's.''

De opstelling van het kabinet in de slotonderhandelingen over de Europese grondwet, die zaterdag in Rome beginnen, komt morgen in de Tweede Kamer aan de orde. Daar zal regeringspartij VVD aandringen op een ,,volwaardige eurocomissaris'' voor elke lidstaat van de Europese Unie. Voor het kabinet is dat ,,geen hard punt'', zegt Nicolaï.

,,We moeten ook de slagvaardigheid van de Europese Commissie, de motor van de Europese integratie, in het oog houden. Een te grote Commissie werkt niet.'' Het huidige voorstel (alle landen een Europees commissaris, maar hooguit vijftien comissarissen met roulerend stemrecht) is volgens Nicolaï in elk geval beter dan bij toerbeurt helemaal geen commissaris.

Nicolaï zegt niet bang te zijn dat zijn nieuwe baas op Buitenlandse Zaken, de CDA'er Bot, die tot eind vorig jaar permanent vertegenwoordiger (ambassadeur) van Nederland bij de Europese Unie was, zal gaan tornen aan zijn portefeuille. ,,Heel hartverwarmend, al die bezorgdheid'', reageert Nicolaï, ,,maar ik maak me daar absoluut geen zorgen over. De taakverdeling met minister Bot blijft zoals die is met minister De Hoop Scheffer.''

VRAAGGESPREK: pagina 6