Een carrièregerichte half-Amerikaan

Hij is Nederlander, voelt zich Amerikaan en is getrouwd met een Française. Voor Wilbert Kieboom (44) is het een handige combinatie. Hij zit voornamelijk tussen Fransen in de raad van bestuur van automatiseerder Atos Origin, in een industrie die door Amerikanen wordt gedomineerd en werkt bij een bedrijf waarvan verreweg de grootste aandeelhouder – Philips – Nederlands is.

Atos Origin maakte vorige week bekend branchegenoot Sema over te nemen. Daardoor wordt het bedrijf in één klap twee keer zo groot. Als de overname rond is, werken er circa 50.000 mensen. Voor de helft daarvan is Kieboom binnenkort verantwoordelijk. Hij gaat de bedrijfsonderdelen consulting en systeemintegratie leiden, naast de regio Noord-Europa.

Kieboom zit sinds 2000 in de raad van bestuur. Destijds heette de onderneming nog Origin, een probleemdochter van Philips. Kieboom werd door Jan Hommen, financieel bestuurder van het elektronicaconcern, binnengehaald om orde op zaken te stellen in Nederland, waar het grootste deel van Origin huist. Enkele maanden later lijfde het Franse Atos de onderneming in.

Kieboom heeft zijn jeugd doorgebracht in Nederland (Noord-Brabant), België en de Verenigde Staten. Oorzaak van al die internationale verhuizingen was de baan van zijn vader, die directeur was van Organon, de farmaceutische tak van het huidige Akzo Nobel. In Amerika studeerde Kieboom bedrijfskunde en na zijn afstuderen ging hij volgens eigen zeggen met spijt terug Nederland. Hij kreeg in de VS geen werkvergunning.

Kieboom begon zijn carrière in 1982 bij Heineken, maar ruilde na zes jaar de multinational in voor een start up. Bij de bierbrouwer had hij de intrede van computers meegemaakt. Het Amerikaanse softwarebedrijf Lotus, bekend van zijn spreadsheets, landde destijds in Nederland en zocht marketingmanagers met een achtergrond in de voedingsindustrie. Kieboom hapte toe. Sindsdien is hij niet meer weggegaan uit de informatietechnologie.

Na Lotus, waar hij in vijf jaar opklom tot directeur, stapte Kieboom over naar Apple Nederland. De computerfabrikant had het moeilijk. Kieboom saneerde en wist de vestiging weer op de rails te krijgen. Hans Appel werkte destijd bij Apple, en ervoer Kieboom als iemand die `geen doetje' is. ,,Hij houdt van orde, van structuur en van afspraak is afspraak. En je moet van goeden huize komen om hem te overtuigen.''

Maar bij Apple hield Kieboom het na twee jaar voor gezien omdat hij het niet eens was met een nieuwe organisatiestructuur die `Amerika' verordonneerde. Hij vertrok naar Tandem, actief in computerdienstverlening, om een Europese functie te bekleden. Daar leerde hij Roel Pieper kennen, die op dat moment de onderneming leidde.

Niet lang daarna loodste Pieper Tandem bij computerbouwer Compaq naar binnen. Kieboom kreeg na de integratie van beide bedrijven de kans de Europese pc-divisie te leiden. Maar het aanbod sloeg hij af omdat hij dan naar München moest verhuizen. Dat wilde hij zijn gezin niet aandoen. Wederom vertrok Kieboom, na slechts twee jaar bij het bedrijf te hebben doorgebracht. Hij werd directeur van automatiseerder Syntegra Nederland, een onderdeel van British Telecom. Ook daar vertrok hij na twee jaar, wegens beperkte groeimogelijkheden, en stapte over naar Origin.

Kieboom is het equivalent van een carrièrediplomaat. Met grote precisie zoekt hij voortdurend zijn volgende baan uit. Hij wil een generalist zijn. Lotus gaf hem ervaring in de softwaresector, Apple in de hardware en Tandem in de dienstverlening. Daarmee heeft hij alle sectoren van de informatietechnologie gehad. ,,Het hoort bij hem'', zegt Rob Pols, die met Kieboom samenwerkte bij Syntegra. ,,Hij is zeer carrièregericht. Ik denk dat hij uiteindelijk bestuursvoorzitter zou willen worden van een grote onderneming.''

Maar mocht hij die positie bereiken, dan kan hij niet meer zwart van de smeer op zijn werk verschijnen. Kieboom is een liefhebber van klassieke auto's en mag met zijn Jaguar uit 1960 graag naar kantoor rijden. Zo nu en dan komt hij te laat. Dan heeft hij onderweg pech gekregen en onder zijn auto gelegen.