Crèche fors duurder

Kinderopvang wordt komend jaar 3,5 tot 8,5 procent duurder. Dat meldt de brancheorganisatie Maatschappelijk Ondernemers Groep (MO-Groep) in Utrecht vandaag. Ouderorganisatie Boink is laaiend over de prijsstijging en noemt die `onzin en flauwekul'.

Een volledige crècheplaats voor een kind kost in Nederland gemiddeld 13.500 euro per jaar. Er zijn ook crèches die al 15.000 euro per kind, per jaar in rekening brengen.

Voorzitter G. Jellesma van Boink (de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) zegt dat de prijsstijgingen de spuigaten uitlopen. Hij pleit daarom voor de instelling van een onafhankelijke toezichthouder die toetst of de prijsstijging reëel is en of die in verhouding staat tot de kwaliteit. ,,De kinderopvangcentra moeten hun prijzen inzichtelijk maken. Wij zijn heel boos'',aldus Jellesma.

Al een paar jaar betalen ouders ieder jaar meer geld voor de kinderopvang. Stichting Kintent, die bemiddelt tussen ouders en crèches, concludeerde eind vorig jaar na een eigen inventarisatie dat de prijzen van de kinderopvang dit jaar met circa 9 procent zouden stijgen, met name in de grote steden. Kintent stelde toen ook dat sommige crèches ver boven het landelijk gemiddelde zitten en de prijs tot 46 procent verhogen.