Beleggers KLM sceptisch over overname Air France

Beleggers lopen nog niet warm voor de gisteren aangekondigde overname van KLM door Air France. Hoewel de Fransen een forse premie – volgens hun berekening gisteren zelfs 40 procent – voor KLM willen betalen, stond de koers van het aandeel KLM in de loop van de ochtend bijna 5 procent lager op 12,81 euro. Een dag eerder was de koers nog wel gestegen, maar inclusief de daling van vanochtend zit KLM nog bijna 20 procent onder de waarde van het Franse bod.

Air France biedt voor elke 10 aandelen KLM 11 aandelen Air France. Daarnaast krijgt de belegger nog 10 zogeheten warrants. Met elke drie van dergelijke kooprechten kunnen gedurende 3,5 jaar (maar pas achttien maanden na het bod) twee aandelen Air France worden gekocht, waarbij de uitoefenprijs 20 euro bedraagt. Ook het aandeel Air France is flink in koers gedaald. Het aandeel sloot afgelopen maandag, voorafgaand aan de overname-aankondiging op dinsdag, op 13,63 euro. Vanochtend noteerde het Franse concern 12,90, een daling van 5,6 procent. Met deze koers is de (theoretische) waarde van het aandeel KLM 15,50 euro.

Scepsis over het doorgaan van de overname is een van de mogelijke oorzaken van het terugvallen van de koers van de twee maatschappijen. Sommige analisten achten de kans zelfs 25 procent dat de deal niet doorgaat. Een mogelijke bedreiging kan een eventueel verbod zijn van de kartelautoriteiten: de kans op een concurrerend bod op KLM door een derde partij wordt in de markt minimaal genoemd.

Winstnemingen spelen ook een mogelijke rol bij de koersdalingen van dit moment. ,,Een half jaar geleden lag de koers van KLM nog onder de 8 euro. Voor veel beleggers die toen zijn ingestapt is het huidige bod een mooie aanleiding om eruit te stappen'', aldus een financieel analist. Door nu te verkopen vermijdt de belegger een relatief lange periode van onzekerheid: Air France doet het bod pas begin april 2004 gestand.

Tot die tijd kan het aandeel Air France nog alle kanten op en ook de waarde van de warrant kan fluctueren, afhankelijk van bijvoorbeeld de koers van Air France. De waarde van de warrant werd gisteren door de Franse kopers op 1,68 euro gezet, maar volgens analisten zou dat een dubbeltje te optimistisch ingeschat zijn.

AIR FRANCE-KLM: pagina 19