`Wisse Smit had geen relatie met Klaas Bruinsma'

Mabel Wisse Smit, de verloofde van Prins Friso, heeft via de Rijksvoorlichtingsdienst laten ontkennen dat zij een liefdesrelatie heeft gehad met de in 1991 vermoorde crimineel Klaas Bruinsma.

De RVD kwam vanmorgen met de ontkenning, kort nadat de PvdA in de Tweede Kamer opheldering had gevraagd over de vermeende relatie. Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries een gesprek heeft gehad in Chili met Charlie Azevedo da Silva. De Chileen Da Silva, die lijfwacht zou zijn geweest van Bruinsma, zou volgens het AD ,,opening van zaken hebben gegeven over de onstuimige relatie van de twee eind jaren tachtig''.

PvdA-Kamerlid Kalsbeek wil van Balkenende weten of de verloofde van prins Johan Friso toch een veel inniger relatie heeft gehad met Bruinsma dan de RVD heeft toegegeven. Volgens Da Silva hadden Mabel Wisse Smit en Bruinsma maandenlang een liefdesrelatie, en wist zij wel degelijk dat hij een kopstuk in de drugshandel was.

De reactie van de RVD was: ,,Op verzoek van mevrouw Mabel Wisse Smit'' deelt de dienst mee dat zij ,,geen liefdesrelatie heeft gehad met Klaas Bruinsma. Dit is haar reactie naar aanleiding van een publicatie in het Algemeen Dagblad van heden. Mevrouw Wisse Smit laat weten uit de naaste omgeving van de heer Bruinsma zich geen Charlie te kunnen herinneren'', aldus de RVD.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de RVD zich uitlaat over de inhoud van de relatie van Wisse Smit met Bruinsma. Augustus van dit jaar liet de dienst weten dat er contacten waren geweest. Volgens directeur-generaal E. Brouwers heeft Wisse Smit de contacten met Bruinsma verbroken ,,toen haar duidelijk werd welke verhalen over Bruinsma de ronde deden''. Van ,,een zakelijke of een intieme relatie'' was volgens de RVD geen sprake.