Voormalig kolonel uit Kongo opgepakt

In zijn huis in het Groningse Zandeweer is vrijdagnacht een voormalige kolonel van de Kongolese Garde Civil aangehouden op verdenking van zware mishandeling en verkrachting.

Het gaat om de 51-jarige S.N., die in Kongo bekend staat als `Roi des Bêtes' (koning der beesten). Hij wordt ervan verdacht tussen 1992 en 1997 in Kongo twee mannen te hebben gefolterd of laten folteren en een vrouw te hebben verkracht. De drie hebben aangifte tegen hem gedaan. De mannen zouden zowel onder toeziend oog van N. zijn gefolterd en gemarteld als door hem persoonlijk meerdere malen zijn mishandeld. N. woonde sinds 1998 in ons land, eerst in Bolsward en sinds een jaar en drie maanden met zijn vrouw en twee dochtertjes (10 en 2) in het Groningse Zandeweer. Het Landelijk Parket wil hem in Nederland vervolgen wegens schending van mensenrechten. De woning van de man is doorzocht. Uit een woning in Brussel, waar N. zou hebben verbleven, zijn videobanden, foto's en documenten in beslag genomen, die mogelijk als bewijs kunnen dienen. De oud-kolonel wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De man vroeg in 1998 asiel aan in ons land. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vermoedde toen al dat hij zich schuldig had gemaakt aan schendingen van mensenrechten. Hij kreeg daarom geen asiel. N. ging in beroep tegen de afwijzing en mocht, hangende de behandeling van zijn zaak, in ons land blijven. Bewijsmateriaal om hem te kunnen vervolgen ontbrak. Eind vorig jaar deed een Kongolees in Nederland aangifte tegen N., wat leidde tot verder onderzoek. Rechercheurs reisden vervolgens af naar Kongo om de aangiften op te tekenen van de drie slachtoffers. N. zat volgens zijn vrouw sinds 1969 in het leger.

De Garde Civil werd in 1984 opgericht door president Mobutu uit onvrede met de bestaande legeronderdelen. In Zandeweer (gemeente Eemsmond) ontkent de echtgenote van de ex-kolonel, R. Mbojo, dat haar man mensen heeft mishandeld. ,,Waar ze hem van beschuldigen is niet waar.'' Haar man moest zijn manschappen laten zien wat respect was, maar zij bezorgden hem juist een slechte naam. Ze is 25 jaar met hem getrouwd. ,,Voor mij is hij een goede man.''