Volle vrijheid met video

In nog geen twee jaar is de harddiskvideorecorder uitgegroeid tot een volwaardig product.

De harddiskvideorecorder is bijna volwassen. Anderhalf jaar geleden werd op deze pagina de HM-HDS1 van JVC besproken. Dit apparaat kan video opnemen op een harde schijf, en desgewenst opnamen kopiëren op vhs-banden. Inmiddels is de prijs van de JVC gezakt van 1.599 naar 599 euro (gezien in een Rotterdamse zaak), en is er een veel handiger opvolger, de Panasonic DMR-HS2. Deze kan zijn opnamen van de harde schijf naar dvd schrijven; hij heeft een laagst gesignaleerde straatprijs van 1.399 euro.

Even in het kort de voordelen van opnemen op een harde schijf. Je kunt opnemen en weergeven tegelijk, zodat je een programma kunt stilzetten voor een telefoongesprek of een plaspauze. Als je een half uur na aanvang begint te kijken, kun je de reclameblokken overslaan zonder te hoeven wachten. Verder kun je van een opname de reclame verwijderen, alsook de rafelrandjes aan het begin en het einde, om hem daarna definitief op te slaan. Afhankelijk van de gekozen opnamekwaliteit heb je tien tot vijftig uur video paraat op de harde schijf, makkelijker doorzoekbaar en oproepbaar dan opnamen op band. De bezitter van een dergelijk apparaat kan kiezen tussen maar liefst vier opnamekwaliteiten. Een lage opnamekwaliteit kun je kiezen om ruimte te sparen of omdat het origineel al niet best is: kies bijvoorbeeld geen dvd-kwaliteit voor SixPack, Jackass of eigen opnamen.

De vooruitgang in die anderhalf jaar is opzienbarend. De Panasonic is kleiner (vooral flink wat lager), stiller en handiger dan zijn voorloper. De handleiding is in eerste instantie hard nodig om uit te zoeken hoe je opneemt, programmeert, monteert en kopieert, maar na een paar experimenten gaat het nagenoeg vanzelf.

Het kopiëren naar dvd is de ideale manier om de harde schijf te ontlasten als die vol dreigt te raken. Vroeg of laat gaat iedereen van vhs over op dvd, en overigens functioneert de DMR-HS2 zelf ook als dvd-speler. Op een beschrijfbare dvd kan één tot zes uur video – wederom afhankelijk van de gekozen kwaliteit. De goedkoopste dvd's kosten een euro of drie, dezelfde orde van grootte als een videoband van vier uur. Kwaliteit en duurzaamheid van een dvd zijn hoger. Ook eigen opnamen kunnen daarom het beste op dvd worden gezet, nadat – zonder kwaliteitsverlies – de rommel eruit is geknipt. Bandjes kunnen dan worden hergebruikt. Overigens blijkt het verwijderen van reclame uit een speelfilm een hele klus, waarbij je langer bezig bent en meer reclame te zien krijgt dan wanneer je tijdens het bekijken de reclame gewoon doorspoelt. Het kopiëren van gekochte of gehuurde dvd's naar de harddisk is onmogelijk gemaakt.

Een minpuntje van de DMR-HS2 is het feit dat hij alleen dvd's van het type `-r' (min r) lust. Geen `+r' dus, en ook geen herschrijfbare dvd's. Geen groot nadeel, want je hebt bedenktijd genoeg voordat je iets op een dvd zet, en deze dvd's zijn in vrijwel alle spelers te bekijken.

Maar Panasonic moet veel moeite hebben gedaan om branders te vinden die géén rw's aankunnen, want elke dvd-brander voor de computer kan ook herschrijfbare schijfjes gebruiken. Opvallend is verder dat de harde schijf met 40 Gb niet groter is dan die van de JVC HM-HDS1. Met een huidige straatprijs van ruim 1 euro per Gb had er wel wat bijgekund. Wat zeker voor verbetering vatbaar is, is de manier waarop letters worden ingevoerd via de afstandsbediening. Dit is nodig om opgenomen programma's een naam te geven, zodat ze in het menu van een schijf kunnen worden teruggevonden. Letters kies je door ze met een cursor aan te wijzen op het tv-scherm. Dit is nóg vervelender en tijdrovender dan het schrijven van een sms op een mobiele telefoon. Het is verbazend dat Panasonic niet het in de mobiele telefonie gangbare systeem heeft overgenomen: de cijfertoetsen op de afstandsbediening zijn er immers toch.

Al met al een apparaat met indrukwekkende mogelijkheden en weinig zwaarwegende nadelen. Of het zou de prijs moeten zijn. Maar die zal snel zakken tot onder de 1.000 euro.

In het najaar komt alweer de opvolger op de markt, die onder andere beschikt over een twee keer zo grote harddisk.

WWW.NRC.NL: Een filmpje over de werking van het apparaat.

    • Herbert Blankesteijn